Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ne pregătim de o epidemie de ebola? Deja se pregătesc stocuri la nivel internațional

mirror.co.uk
Ebola virus

Patru dintre cele mai importante organizații internaționale din domeniul sanitar și umanitar au anunțat crearea unor stocuri globale de vaccinuri împotriva Ebola, pentru a se putea asigura un răspuns în caz de epidemie. Eforturile de creare a stocurilor au fost coordonate de către Grupul Internațional de Coordonare pentru Furnizarea Vaccinurilor, din care fac parte Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR) și Médecins Sans Frontières (MSF), cu sprijin financiar din partea Gavi, Alianța pentru Vaccinuri, relatează Mediafax.

Stocurile vor permite statelor, sprijinite de organizațiile umanitare, să țină sub control viitoarele epidemii de Ebola prin asigurarea unui acces prompt la vaccinuri populației expuse riscului în timpul epidemiilor.

Vaccinul împotriva Ebola (rVSV∆G-ZEBOV-GP, viu), sub formă de soluție injectabilă în flacon monodoză, este produs de Merck, Sharp & Dohme (MSD) Corp. și dezvoltat cu sprijinul financiar al guvernului american.

Agenția Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul împotriva virusului Ebola în noiembrie 2019, vaccinul fiind deja precalificat de către OMS și autorizat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii, precum și de către opt state africane.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Înaintea autorizării, vaccinul a fost administrat unui număr de peste 350.000 de persoane în Guineea și în Republica Democratică Congo în timpul epidemiilor de Ebola din 2018-2020, în baza unui protocol privind „utilizarea compasională”.

Vaccinul, pe care Grupul strategic consultativ al experților (GSCE) în imunizare îl recomandă a fi utilizat în timpul epidemiilor de Ebola în cadrul unui set mai amplu de măsuri menite să asigure un răspuns la epidemia de Ebola, protejează împotriva virusului Ebola Zair despre care se știe că declanșează epidemii.

„Pandemia de COVID-19 ne reamintește faptul că vaccinurile au puterea incredibilă de a salva viața celor expuși la virusuri mortale”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS.

„Vaccinurile împotriva Ebola au permis prevenirea uneia dintre cele temute boli din lume. Crearea acestor noi stocuri reprezintă un excelent exemplu de solidaritate, demersuri științifice și cooperare între organizațiile internaționale și sectorul privat cu scopul de a salva vieți”, adăugat.

UNICEF administrează stocurile în numele Grupului Internațional de Coordonare, organismul care, așa cum se întâmplă și în cazul stocurilor de vaccinuri împotriva holerei, a meningitei și a febrei galbene, va decide cum se alocă și se eliberează stocurile.

Stocurile sunt depozitate în Elveția și sunt pregătite să fie livrate statelor pentru a putea răspunde în situații de urgență.

Citește și: Se poate 'sări' rândul la vaccinare: o dovedește un primar din România. Felix Borcean s-a vaccinat împotriva COVID-19

Decizia privind alocarea vaccinurilor se va lua în maxim 48 de ore de la primirea unei solicitări din partea unui stat; vaccinurile vor fi puse la dispoziție de către producător împreună cu ultra-ambalaje ce mențin lanțul de frig pentru a fi transportate în statele solicitante în maxim 48 de ore de la luarea deciziei.

Timpul prevăzut pentru livrarea vaccinurilor de la locul depozitării în statele solicitante este, în general, de șapte zile.

Având în vedere că focarele de Ebola sunt destul de rare și de imprevizibile, nu există o piață constantă pentru vaccin. Vaccinurile sunt asigurate doar prin crearea unor stocuri și sunt disponibile în cantități limitate. Vaccinul împotriva Ebola este rezervat răspunsului la epidemie pentru a proteja populația cea mai expusă riscului de a contracta Ebola, inclusiv cadrele medicale și personalul din linia întâi.

Citește și: E război total! Un deputat USR din Cluj explică de ce Rareș Bogdan și Emil Boc îl atacă pe Vlad Voiculescu: 'E un război cu structuri de tip mafiot'

În primă fază, sunt disponibile 6.890 de doze pentru răspunsul la epidemie, urmând a se adăuga noi stocuri în această lună, pe parcursul anului 2021 și ulterior. În funcție de rata de livrare a vaccinurilor, s-ar putea să fie nevoie de 2-3 ani pentru a atinge nivelul recomandat de GSCE, și anume stocuri de urgență cuprinzând 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.