Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ne sabotează, dar ne și dau bani! Olanda, Germania și Austria conduc topul investitorilor în România

Arcpublishing.com / Reuters
Karl-Nehammer

Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică la peste 50 de miliarde de euro în 2022, în top 3 surse de provenienţă a investiţiilor situându-se Olanda (9,3 miliarde euro), Germania (5,4 miliarde euro) si Austria (5,3 miliarde euro), conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

Companiile locale active în domeniul comerţului, automotive, activităţilor profesionale, infrastructurii şi transportului sau comunicaţiilor au fost în topul atractivităţii pentru investitorii străini.

”În anul 2022, totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de provenienţă a investiţiilor situându-se Olanda (9,3 miliarde euro), Germania (5,4 miliarde euro) si Austria (5,3 miliarde euro)”, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului analizate de Casa de Avocatură ONV LAW.

Cele mai mari investiţii străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul şi domeniul reparaţiilor auto şi moto (25,05%), de cele din segmentul activităţilor profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (20,81%) şi de cele din segmentul de transport, depozitare şi comunicaţii (19,6%).

“Anul trecut, România a fost o ţintă atractivă de investiţii în contextul relocării mai multor business-uri sau reorientării geografice a unor companii multinaţionale, pe fondul conflictului din Ucraina. Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiţii străine sau achiziţii şi fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenţi. Între domeniile foarte active în piaţă pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport şi mobilitate, cel farmaceutic, de producţie industrială, construcţiile, dar şi segmentul serviciilor financiare, al comunicaţiilor, automotive sau de energie”, declară Radu Nemeş, managing partner, ONV LAW.

Majoritatea investiţiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, judeţul Ilfov sau judeţele din vestul ţării, datorită apropierii de spaţiul Schengen, conform datelor analizate. ONV LAW a asistat în 2022 peste 20 de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii pe piaţa locală, reprezentând în general cumpărătorii internaţionali. Aceştia, mari grupuri multinaţionale cu prezenţă geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro.

Fondată în anul 2000, ONV LAW asigură preşedinţia pentru Europa a reţelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneşte 95 de societăţi independente şi peste 1.500 de avocaţi din toată lumea. De asemenea, casa de avocatură este membră a reţelei juridice globale Interlaw, ce reuneşte peste 1.800 de avocaţi din peste 150 de oraşe din lume. ONV LAW acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.