Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEAȘTEPTAT Ludovic Orban ceartă DIICOT - Scandalul mutării Ambasadei 'nu ar fi avut loc dacă ar fi făcut cu adevărat o cercetare'

antena3
orban-ludovic-pnl

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că partidul său solicită demisia premierului Viorica Dăncilă, în urma declaraţiei privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Orban a apreciat că, dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare cu privire la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului referitor la mutarea ambasadei, poate că o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi făcut, scrie News.ro.

Citește și: GAFĂ a jandarmilor la bătaia de la mitingul PSD din Brașov - Au REȚINUT victima, acum caută agresorul

„Solicităm demisia premierului Viorica Vasilica Dăncilă după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în SUA. Declaraţia făcută de prmier generează noi consecinţe negative asupra relaţiilor internaţionale ale României. De câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să obţină statutul de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU. Declaraţia dnei Dăncilă aruncă în aer eforturile diplomaţiei româneşti pentru a obţine această poziţie onorantă pentru România”, a declarat Ludovic Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a maneţionat reacţia imediată, şi anume anularea vizitei unui şef de stat ca urmare a declaraţiilor Vioricăi Dăncilă.

„La nivelul UE, cu siguranţă imaginea României va fi profund afectată, pentru că îi readuc aminte dnei Dăncilă că nu vorbeşte în calitate de persoană particulară, ci în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia Consiliului UE. (...) Aici nu mai e vorba de nedumeriri sau de ridicat din umeri sau de zâmbete condescendente la adresa multiplelor gafe făcute de Dăncilă. Aici nu mai e vorba să confunzi numele diferitelor capitale, de pocirea numelor premierilor din ţări cu care ai relaţii bilaterale. Este vorba de o declaraţie pe un subiect extrem de delicat pe care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declaraţii, pentru că, în conformitate cu Constituţia României, conducătorul politicii externe, cel care ia deciziile de politică externă este preşedintele României”, a mai declarat liderul PNL.

Ludovic Orban a spus că, probabil această gafă nu s-ar fi produs, dacă DIICOT ar fi cercetat contextul adoptării memorandumului privind mutarea ambasadei.

„Dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare cu privire la contextul adoptării şi anunţării publice a memorandumului, poate că o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi făcut”, a afirmat liderul PNL.

Procurorii DIICOT au clasat dosarul de înaltă trădare, divulgare a secretului care pericliteaza securitatea naţională şi de uzurpare a funcţiei, deschis în urma plângerii penale formulate de liderul PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă.

În 17 mai 2018, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea. Liderul PNL a acuzat-o pe Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel. Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare, în urma plângerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a anunţat duminică la Washington mutarea ambasadei României la Ierusalim.

 

"De aceea, sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.

Dăncilă a precizat că susţinerea faţă de Israel şi de comunitatea evreiască constituie preocuparea constantă a Guvernului.

 

Regele Abdullah II al Iordaniei şi-a anulat vizita în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României în Israel se va muta de la Tel Aviv la Ierusalim, conform arabnews.com. Invitaţia de a vizita România i-a fost adresată anul trecut suveranului iordanian de către preşedintele Klaus Iohanni, la o întâlnire avută cu ocazia participării la Adunarea Generală ONU. Atunci, cei doi oficiali au discutat despre oportunităţile pe care le prezintă exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis subliniind disponibilitatea ţării noastre de a acţiona în această calitate pentru consolidarea relaţiei dintre UE şi Iordania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.