Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunie totală în Turcia: inflația sare de 83% și atinge un maxim istoric pe ultimii 24 de ani

News Text Area
Turcia inflatie

Inflația anuală din Turcia a urcat în septembrie la un nou maxim al ultimilor 24 de ani, de 83,45%, sub așteptări, potrivit datelor oficiale publicate luni, după ce banca centrală a surprins piețele prin reducerea de două ori a ratelor în ultimele două luni, scrie Reuters. Inflația a crescut din toamna anului trecut, când lira s-a prăbușit după ce banca centrală a redus treptat rata dobânzii de politică monetară, la solicitarea președintelui Tayyip Erdogan.

De la o lună la alta, prețurile de consum au crescut cu 3,08%, a anunțat Institutul turc de statistică, față de o prognoză de 3,8% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflația a fost prognozată la 84,63%. A fost cea mai mare cifră anuală din iulie 1998, când a fost de 85,3%, iar Turcia se lupta să pună capăt unui deceniu de inflație cronic ridicată.

Inflația din septembrie a fost determinată de prețurile la transport, care au crescut cu aproape 118% față de anul precedent, în timp ce prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 93,05%. După publicarea datelor, lira s-a tranzacționat la 18,5620 față de dolar, slăbind de la o închidere de 18,5620 vineri.

Banca a redus din nou rata dobânzii de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 12%, în ultimele două luni, mergând împotriva unui ciclu global de înăsprire, în ciuda creșterii susținute a inflației, a creșterii prețurilor la energie și a efectului întârziat al declinului lirei. Reducerile de rate de anul trecut au declanșat o criză valutară care a șters 44% din valoarea lirei față de dolar în 2021. Anul acesta, lira a slăbit cu aproximativ 29%, atingând noi minime istorice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.