Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neculai Onțanu, presedinte de onoare ADER: Guvernul, profitând de starea de urgență, s-a autoizolat în mediocritatea sa

ADER
Neculai Ontanu

Luând la cunoștință de propunerile economice ale Guvernului Orban privind perioada de situație de urgență, Neculai Onțanu, presedintele de onoare ADER, susține că acestea trebuie  apreciate ca simple declarații de intenții și simple cârpeli, care sunt de natură să mărească neîncrederea, disperarea și isteria în societate.

„În această perioadă este nevoie de măsuri curajoase și rapide care să aibă la bază expertiza specialiștilor. Trebuie o viziune pe cel puțin termen scurt și mediu. Din păcate Guvernul, profitând de starea de urgență s-a autoizolat în mediocritatea sa. Deschideți porțile Guvernului ! Primul ministru Orban a oferit ca primă informație că ședința Guvernului s-a încheiat la ora 3 dimineața, dorind să transmită mesajul cât de mult au lucrat. Însuși faptul că ședința de guvern a durat peste 10 ore ne arată că nu au specialiști, că miniștri nu au avut expertiza necesară să vină cu propuneri concrete astfel încât în 2-3 ore pachetul de măsuri să fi fost aprobat și trecut în execuție. Faptul că au stat în ședință să vină cu niște cârpeli pe care și un elev de liceu le intuia, nu este un lucru bun. Pune în evidență de altfel incompetența lor și situația gravă în care este împing România. Guvernul nu are expertiza necesară și poate băga România în haos.

În această perioadă critică trebuie o consultare a specialiștilor din mediul privat, al sindicatelor, al mediului asociativ, al Academiei Române a altor oameni care pot ajuta prin experiența lor cu măsuri pentru protejarea economiei și a locurilor de muncă. Trebuie făcută o celulă de criză cu cei din mediul privat pe diferite domenii care să gestioneze evoluțiile economiei și societăților comerciale. Mediul privat fiind cel care ține în picioare bugetul și economia. Sigur că măsurile prezentate nu sunt rele, dar sunt insuficiente”, se arată într-un comunicat de presă al lui Neculai Onțanu, presedintele de onoare ADER,

Potrivit lui Neculai Onțanu, specialiști obișnuiți, reprezentanți ai sindicatelor și ai firmelor vin cu propuneri minimale bune, de bun simț pe care Partidul ADER le susține în totalitate.

„1. Scăderea cheltuielilor cu statul. În prezent statul așa cum este el configurat astăzi este unul de sorginte bolșevică, cu structuri grele, neflexibile, care consumă nejustificat resurse uriașe. Este momentul în care se poate face acest lucru, fără prea multe contestații.

2. Suspendarea cu cel puțin 6 luni a ratelor la bănci pentru persoane fizice sau juridice .

3. Plata fără amânări a salariilor, șomajului simplu și al celui tehnic și a pensiilor.

4. Credite pentru sprijinirea societăților comerciale pentru plata ratelor la bănci, pentru plata furnizorilor, chiriilor, utilităților.

5. Guvernul să susțină firmele deschise indiferent de domeniu, pentru a putea menține locurile de muncă și a asigura salarii lucrătorilor să plătească salarii, șomajul tehnic și reluarea lucrului pentru societățile închise.

6. Să plătească până la finalul lunii martie toate restanțele pentru sectorul privat. Statul este cel mai mare datornic la mediul privat pe care-l sufocă.

7. Să suspende plata utilităților, chirii, a altor plăți către furnizorii de utilități publice.

8. Protejarea angajaților. Firmele sunt obligate de situație să disponibilizeze lucrătorii. Există pericolul să pierdem peste un milion de locuri de muncă. Se impune interzicerea disponibilizării salariaților. Numai în cazuri extreme unii salariați pot fi trecuți în șomaj tehnic, cu asigurarea a 75% din venitul mediu brut, pentru a li se asigura mijloacele minime de subzistență.

9. Trebuie un plan pe termen scurt și mediu care să arate măsurile și previziunile privitor la modul în care ieșim din criză și pentru salvarea companiilor și a locurilor de muncă”, potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.