Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negarea crimelor de război din Ucraina devine infracțiune în Germania - Legea urmează să fie votată

www.twitter.com
germania

Negarea Holocaustului este de mult timp ilegală în Germania. Un nou amendament urmărește să incrimineze negarea altor crime de război și genociduri, indiferent de locul în care acestea au loc, și s-ar aplica negării atrocităților comise în Ucraina.

Presupusele crime de război de la Bucha, Ucraina. Genocidul Yazidi. Încălcarea drepturilor omului împotriva uigurilor din China. Lista atrocităților comise în conflictele din întreaga lume este lungă. Cu toate acestea, din nou și din nou, unii oameni minimalizează sau neagă că aceste crime au avut loc vreodată. Legiuitorii din Germania nu mai vor să tolereze această stare de fapt și doresc ca astfel de declarații să fie pedepsite prin lege dacă sunt folosite pentru a stârni ura sau pentru a tulbura liniștea publică, potrivit DW.

Camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, a votat un amendament la sfârșitul lunii octombrie, iar vineri acesta urmează să fie adoptat în Bundesrat, camera superioară care reprezintă guvernele landurilor. Aprobarea, negarea și "trivializarea grosolană" a crimelor de război și a cazurilor de genocid vor intra de acum înainte sub incidența infracțiunii penale de "incitare a poporului", într-un nou alineat 5 al secțiunii 130, nou creat.

"A fost vorba de a oferi forțelor de ordine o orientare mai puternică cu privire la cum și ce pot investiga", a declarat pentru DW Michael Kubiciel, jurist la Universitatea din Augsburg. "Dar, mai presus de toate, a fost vorba despre satisfacerea cererilor Comisiei Europene. Iar acest lucru a fost făcut acum".

Berlinul a fost forțat să acționeze

Într-adevăr, Germania nu s-a grăbit să adopte măsura. O directivă europeană de combatere a rasismului a fost făcută în 2008, iar guvernul german a fost forțat să reacționeze acum din cauza amenințării cu procedura de infringement a UE.

Pentru Josephine Ballon, avocatul-șef al organizației HateAid, care sprijină victimele urii online, schimbarea vine la momentul potrivit.

"Sunt entuziasmată să văd cum va evolua modificarea", a declarat Ballon pentru DW. "Și cu siguranță văd un domeniu de aplicare practică pentru el. Chiar acum, în contextul războiului din Ucraina, vedem unele lucruri care ar putea intra sub incidența acestuia. Aș spune că amendamentul vine într-un moment în care poate fi destul de relevant."

Dacă va fi promulgată, legea modificată se va aplica și offline. Discuțiile factuale despre posibilele infracțiuni în temeiul dreptului internațional nu vor fi afectate de modificarea legii, spune Aziz Epik, profesor asistent de drept penal la Universitatea din Hamburg.

"Dar dacă aveți o întâlnire, de exemplu, în care se face agitație împotriva ucrainenilor sau se vorbește despre "regimul fascist" de la Kiev și alte lucruri de acest gen... sau se banalizează ceea ce s-a întâmplat la Bucha, atunci am putea ajunge în situații în care noul paragraf s-ar putea aplica", adaugă Epik.

Multe critici după schimbare

Au existat și critici la adresa modificării, inclusiv din partea specialiștilor în drept și a istoricilor. Unii s-au plâns de o lipsă de transparență, deoarece amendamentul a fost adoptat în Bundestag fără preaviz, seara târziu și fără o dezbatere prealabilă. Alții consideră că paragraful restrânge în mod inutil libertatea de exprimare.

Kubiciel nu este de acord: "Cred că întreaga discuție este un prim exemplu al vechiului proverb: mult zgomot pentru nimic. Nu există niciun scandal nici în spatele procedurii, nici în legătură cu amendamentul ca atare".

El a subliniat că, chiar și înainte de această nouă măsură, aprobarea publică a unui genocid era pedepsită în Germania, în conformitate cu legile împotriva "Volksverhetzung", sau "discursului de ură împotriva unui popor".

Kubiciel nu vede nicio încălcare semnificativă a libertății de exprimare: "Este vorba despre faptul că cetățenii privați pot vorbi. Ei au în continuare voie să facă acest lucru. De asemenea, li se permite să nege, atâta timp cât nu incită la ură. Și apoi, desigur, numai dacă instanța ... poate dovedi în mod legal că negarea nu a fost adevărată."

Ceața războiului

Dar el poate înțelege o critică: Referirea la conflictele în curs de desfășurare. Amendamentul german permite în mod explicit ca negarea crimelor de război în conflictele actuale să fie pedepsită - chiar dacă UE a lăsat deschisă opțiunea de a limita infracțiunea doar la crimele de război din trecut care au fost investigate și dovedite în instanță.

Acest lucru ar fi putut avea sens, deoarece adevărul este rareori clar în timpul unui război, iar acuzațiile făcute în timpul unui război s-au dovedit adesea a fi neadevărate.

Kubiciel vede această problemă, dar, în astfel de cazuri, nu se așteaptă ca acuzațiile să fie aduse în temeiul noului alineat.

"Cred că instanțele vor deveni active doar în momentul în care ceața războiului se va fi ridicat oarecum", a spus el. "Când faptele vor deveni atât de clare încât procurorii vor crede de fapt că au și ei suficiente dovezi".

Într-o declarație pentru DW, Ministerul Justiției a declarat că are "motive întemeiate" să nu se limiteze la crimele de război din trecut. "La urma urmei, decizia-cadru a UE permite o astfel de limitare doar pentru actele de negare și de banalizare grosolană, dar nu și pentru cele de încuviințare", a spus ministerul, argumentând că acest lucru ar însemna prea multă inconsecvență.

Sunt posibile tensiuni în politica externă

Invazia Ucrainei și reacțiile atât offline cât și online au arătat că extinderea pentru a include negarea și banalizarea crimelor de război ar putea să nu fie un tigru fără dinți.

Dar ar putea exista implicații politice. Aziz Epik subliniază că amendamentul, dacă va fi adoptat, ar putea crea "situații delicate de politică externă" pentru guvernul german. Acest lucru s-ar aplica, de exemplu, dacă tribunalele districtuale germane ar trebui să judece indirect, să zicem, crime chinezești în temeiul dreptului internațional. În acest caz, guvernul german s-ar putea afla în situația de a trebui să se poziționeze mai clar decât a făcut-o până acum.

Dacă Bundesrat aprobă amendamentul, instanțele germane vor putea să se pronunțe asupra crimelor de război actuale. Pentru Josephine Ballon de la HateAid, este important ca acest lucru să se întâmple "cu un simț al proporțiilor". Dar ea presupune că așa va fi, deoarece "incitarea la ură" este o infracțiune extrem de complexă. Mulți termeni din ea lasă o marjă de interpretare considerabilă, motiv pentru care procurorii și instanțele sunt deja foarte precaute și nu permit formularea de acuzații și intentarea de procese decât într-un număr mic de cazuri bine dovedite.

Dacă acestea vor crește acum, dacă organizațiile societății civile și persoanele fizice se vor folosi, de asemenea, de noul alineat 5, va deveni evident doar peste luni și ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.