Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au început negocierile la Guvern pe salariul minim: patronii au propus creșteri de la 1 iulie 2024, Guvernul vrea impozitare redusă

gorjeanul.ro
bani pensie

Consiliul Naţional Tripartit se va reuni la începutul lunii decembrie pentru discuţii pe tema salariului minim pe economie pentru anul 2024, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

"Va fi o nouă întâlnire la începutul lui decembrie pe salariul minim pentru anul 2024 pentru că va avea impact şi asupra bugetului de stat şi va avea impact şi asupra nivelului de trai al lucrătorilor din România. Astăzi nu s-a discutat despre salariul minim, am ridicat problema că trebuie stabilit ce se întâmplă în 2024 cu salariul minim garantat în plată. Patronatele au venit cu propunerea să se aplice la 1 iulie sau de la 1 octombrie acest lucru, partea sindicală, evident, a susţinut că ar trebui aplicată de la 1 ianuarie 2024, întrucât nivelul de trai este în scădere continuă", a spus Hossu după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit desfăşurată marţi la Palatul Victoria.

El a precizat că la acest moment nu există o propunere a sindicatelor legată de nivelul salariului minim, întrebat în acest sens.

„Nu există o propunere efectivă. Noi am spus că în principiul respectării Directivei legate de salariul minim european ar trebui ca salariul minim să ajungă undeva pe la 3.750 lei, ca să respecte proporţia pe care Directiva o prevede în structura respectivă. Tot legat de salariul minim este problema pe care domnul prim-ministru a ridicat-o, că se vor începe discuţiile să scadă fiscalitatea pe salarii, în principal pe salariu minim, dar şi pe salarii la modul general. Rămâne să vedem ce se întâmplă ", a declarat Hossu.

Scutire de impozit

El a explicat că se are în vedere scutirea de impozit probabil pentru lucrătorii care sunt la nivelul salariului minim pe economie, întrebat dacă discuţiile vor fi purtate în sensul introducerii unui impozit progresiv.

"Scutirea de impozit probabil pentru lucrătorii care sunt la nivelul salariului minim pe economie (...) ăsta ar trebui scăzut, adică eliminat progresiv sau reintrodus progresiv, pentru că altfel s-ar încăleca salariile consecutive apropiate de salariul minim pe economie, ceea ce, evident, ar demotiva o multitudine de lucrători. Această reducere de impozitare ar trebui să aplice la salariul minim pe economie garantat în plată, indiferent că e 3.750, 3.300 sau 4.100", a declarat Hossu.

Noua lege a salarizării

Acesta a făcut şi o serie de precizări legate de stadiul discuţiilor privind noua Lege a salarizării.

"Pe legea salarizării nu s-a discutat. De-a lungul vremii ce s-a discutat este că termenul de finalizare a proiectului de act normativ pe legea salarizării este martie, aprilie 2024. Conform prevederilor existente în cadrul legislativ nu va putea să fie aplicată decât, cel mai devreme, la 1 ianuarie 2025. Legat de acest lucru, sunt discuţii sectoriale sau pe grupuri de sectoare, legate de aplicarea unor măsuri tranzitorii, vezi cazul învăţământului preuniversitar legat de acordul rezultat în urma grevei de astă vară şi care ar trebui, într-o formă sau alta, să facă obiectul unei finalităţi pentru a fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că este termenul limită în care Guvernul poate să-l aplice ca atare", a declarat preşedintele Cartel Alfa.

La rândul său, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Mircea Burlacu a declarat că reprezentanţii sindicatelor s-au opus unei creşteri a contingentului de lucrători străini de anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.