Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri la nivel înalt între SUA şi Rusia pe tema crizei din Siria

twitter.com
siria Manbij Jarabulus, Kobane

Rusia şi SUA vor susţine sâmbătă, 15 octombrie, discuţii la nivel de miniştri de externe cu privire la Siria, în oraşul elveţian Lausanne, cu participarea ţărilor-cheie din regiune, a anunţat miercuri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, informează TASS şi AFP. "Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, John Kerry, au convenit asupra organizării în 15 octombrie, la Lausanne, a unei reuniuni între şefii diplomaţiilor rusă şi americană, precum şi a o serie de ţări-cheie din regiune, pentru analizarea unor posibili paşi suplimentari în vederea creării de condiţii pentru reglementarea crizei siriene", a anunţat ministerul rus într-un comunicat oficial.

Cu puţin timp înainte de comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova, agenţia de presă TASS cita postul de televiziune Al-Jazzera care anunţa organizarea unei asemenea reuniuni. Potrivit Al-Jazeera, la reuniune vor lua parte miniştrii de externe ai Rusiei, SUA, Turciei, Iranului şi unor ţări din Golful Persic. Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a precizat că la reuniune vor lua parte, alături de John Kerry, omologii săi din Iran, Turcia, Arabia Saudită şi, posibil, Qatar.

"Vrem să organizăm o reuniune a ţărilor care au o influenţă directă asupra a ceea ce se întâmplă 'pe pământ', adică Rusia şi SUA fără îndoială, precum şi trei-patru state din regiune", a declarat Lavrov. "Vrem să organizăm reuniunea într-un astfel de format mai restrâns pentru ca aceasta să fie una de lucru, constructivă, nu dezbateri de tipul celor din Adunarea Generală a ONU. Reuniunea a fost programată pentru sâmbătă", a precizat ministrul de externe al Federaţiei Ruse. Potrivit lui Lavrov, "participarea ţărilor regionale este foarte importantă". "Sper că această reuniune va permite relansarea dialogului sirian, în baza principiilor stipulate în acordul ruso-american, care a fost salutat pe plan internaţional, dar care nu a fost realizat", a amintit şeful diplomaţiei ruse. În opinia lui Lavrov, este "absolut lipsit de responsabilitate" să te bazezi pe opoziţia siriană. "Cererea lor privind plecarea lui Bashar al-Assad contravine rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Serghei Lavrov, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.