Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri - Pretențiile UDMR pentru intrarea la guvernare/SURSE

CONGRES UDMR - MIERCUREA CIUC
Conform surselor noastre, UDMR va cere maxim de la USD și impune 6 condiții pentru a accepta să ofere sprijin parlamentar. UDMR își permite să pluseze la aceste negocieri pentru că USD are nevoie ca de aer de voturile de la Senat, aici fiind vorba de o majoritate extrem de fragilă.  Citește și: SURSE – USD are super-majoritate: 40 de voturi în plus pentru noul Guvern UDMR impune 5 condiții pentru intrarea la guvernare:
  1. Post de vicepremier în viitorul Guvern, care va fi ocupat probabil de Kelemen Hunor. Aici Ponta ar fi de acord, pentru că ar dori să mențină ideea cu acel consiliu de vicepremieri. În acest context, viitorul Guvern va avea 4 vicepremieri: PSD, UDMR, PC și UNPR.
  2. UDMR solicită 2 ministere: Ministerul Culturii (care va fi ocupat de Kelemen Hunoe) și, la alegere, fie Ministerul Sănătății, fie Ministerul Comunicațiilor
  3. UDMR ca solicita 8-9 posturi de secretari de stat.
  4. 3-4 șefi de Agenții și deconcentrate
  5. Adoptarea în Parlament a Legii statutului minorităților. Această lege stă prin sertarele Parlamentului de mulți ani, dar în actuala conjuctură politică USD-ul chiar ar putea ceda și va adopta această lege care prevede, printre altele, dreptul minorităților naționale de a-și arbora propriile însemne.
  6. UDMR va solicita prefecți în județele Harghita, Covasna și Mureș. Aceasta este condiția care pare cel mai greu de acceptat. Pentru PSD ar însemna sinucidere electorală în aceste județe, unde nu vor mai lua practic nimic la alegerile europarlamentare. Înțelegerea ar putea fi ca UDMR să sprijine din primul tur candidatul USD la prezidențiale, ceea ce ar compensa pierderea și ar maximiza șansele candidatului USD.
Prezența UDMR este esențială în Guvern. La Senat, USD-ul are o majoritate extrem de fragilă, iar voturile UDMR i-ar ajuta să mețină un avans confortabil față de opoziție. Negocierile dintre USD și UDMR vor continua și în zilele următoare, cel mai probabil până luni. Citește și: UDMR decide intrarea la Guvernare, sâmbătă  

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.