Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri tensionate între cele două Corei: Acuzaţii şi manevre militare secrete

breaking news

Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au reluat duminică negocierile începute cu o zi înainte pentru evitarea unui conflict armat, însă Seulul a acuzat Phenianul de subminarea discuţiilor procedând la noi desfăşurări de armament naval şi terestru, relatează AFP. 

Ministerul Apărării sud-coreean a declarat că Phenianul şi-a dublat unităţile de artilerie la frontieră şi a dislocat 50 de submarine de la bazele lor militare.

"Coreea de Nord adoptă o atitudine ipocrită în timp ce discuţiile continuă", a declarat un oficial al ministerului sud-coreean. 

Negocierile au fost reluate în satul de la frontieră Panmunjom, unde a fost semnat acordul de încetare a focului după războiul din 1950-1953. Discuţiile au fost suspendate după zece ore de negocieri fără niciun rezultat care s-au încheiat în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

În opinia analiştilor, continuarea negocierilor reprezintă un semnal pozitiv. Preşedinţia sud-coreeană a afirmat că cele două părţi "continuă să-şi reducă divergenţele". 

Situaţia rămâne însă tensionată. Armatele celor două ţări sunt în stare de alertă maximă şi desfăşoară armament de-a lungul frontierei, unde schimburi de tiruri de artilerie au avut deja loc. 

Coreea de Nord cere Coreii de Sud să înceteze operaţiunile de propagandă de la frontieră împotriva regimului de la Phenian, ameninţând în caz contrar cu o "reacţie militară extrem de puternică". 

Seulul îi cere în schimb Phenianului să prezinte scuze pentru explozia unei mine antipersonal care a mutilat doi soldaţi sud-coreeni în timp ce patrulau la frontieră la începutul lunii august. 

Cele două Corei sunt, din punct de vedere tehnic, încă în stare de război, întrucât Războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu acord de încetare a focului şi nu cu un tratat de pace, infomează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.