Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile de pace de la Geneva vor aborda 'tranziţia politică' în Siria

twitter.com
Wadi Barada siria damasc

Negocierile de pace privind Siria, care încep în această săptămână la Geneva, vor aborda 'tranziţia politică' în ţara devastată de război, a anunţat marţi Biroul mediatorului ONU, dezminţind zvonurile despre o schimbare a poziţiei Naţiunilor Unite, relatează AFP. Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a părut reticent în ultimele zile în a folosi termenul de 'tranziţie politică', pe care opoziţia siriană îl asociază cu plecarea preşedintelui Bashar al-Assad.

Michael Contet, şeful de cabinet al lui Staffan de Mistura, le-a declarat reporterilor că Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede 'negocieri asupra procesului de tranziţie politică', rămâne fundamentul negocierilor de la Geneva între guvern şi opoziţie. Problema plecării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad a fost principala cauză a eşecului celor trei runde anterioare de negocieri de la Geneva. Damascul refuză categoric să discute despre viitorul şefului de stat, însă este dispus să accepte organizarea de alegeri după instaurarea păcii.

După ultima sesiune de discuţii din aprilie 2016, situaţia de pe teren s-a schimbat radical. Regimul de la Damasc, sprijinit de aliaţii săi rus şi iranian, a recucerit oraşul Alep, bastion al rebelilor în nordul ţării, iar opoziţia mai controlează doar 13% din teritoriu. Chiar şi Turcia, un susţinător al opoziţiei, pare să-şi fi schimbat poziţia, apropiindu-se de Moscova şi declarând luna trecută că nu este 'realist' să caute o soluţie prin excluderea lui Assad. Pe de altă parte, 40 de organizaţii pentru drepturile omului au cerut marţi participanţilor la negocieri să pună capăt încălcărilor dreptului omului în acest conflict, care durează de şase ani şi s-a soldat cu peste 310.000 de morţi, conform Agerpres.

'Unul dintre principalele obiective ale negocierilor de la Geneva ar trebui să fie oprirea violenţelor împotriva sirienilor care se confruntă cu bombardamente, atacuri chimice, privare de hrană, detenţii ilegale şi alte orori', a declarat Lama Fakih, din cadrul Human Rights Watch, într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.