Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile dintre PPE si socialişti au salvat lista lui Juncker

Jean-Claude-Juncker

'Acordul tehnic' dintre grupurile Partidului Popular European (cel mai puternic grup politic din Parlamentul European) si socialisti (S&D) a facut ca în procesul de audiere în comisiile de specialitate ale PE a comisarilor europeni desemnati singura candidatura respinsa sa fie cea a liberalei slovene Alenka Bratusek, comenteaza Reuters.

Slovenia va trebui sa propuna un nou comisar european în viitorul executiv UE condus de Jean-Claude Juncker, dupa ce Bratusek a primit un vot negativ umilitor în Comisia pentru industrie, cercetare si energie (ITRE) si în Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI) ale PE. Ea a fost respinsa cu 112 voturi, numai 13 eurodeputati fiind favorabili numirii ei, în timp ce doi s-au abtinut.

În timpul audierilor, mai multi eurodeputati au întrebat cum a fost desemnata Alenka Bratušek vicepresedinte al Comisiei Europene pentru uniune energetica. La scurt timp dupa ce partidul sau a pierdut alegerile parlamentare, ea a fost acuzata ca s-a autopropus pentru postul de comisar european din partea Sloveniei. Ea a respins însa aceste acuzatii în fata eurodeputatilor, precizând ca guvernul de la Ljubljana i-a trimis lui Juncker o lista cu trei nume, din care acesta a ales-o pe ea. ''Ar trebui sa îl întrebati pe Jean-Claude Juncker'', a explicat Alenka Bratušek. Acesteia i s-a reprosat si ca în trecut a intonat un cântec comunist. O înregistrare video care a circulat pe retelele de socializare online o arata pe aceasta cântând 'Evviva il comunismo e la liberta'', cel mai cunoscut vers din 'Bandiera Rossa', unul dintre cântecele faimoase din perioada comunista. Bratušek a raspuns ca acest cântec a fost considerat drept unul antifascist si ca nu vede o problema prin faptul ca l-a intonat.

În procesul de audiere a comisarilor europeni desemnati pentru portofolii economice, PPE (al presedintelui viitoare CE, Jean-Claude Juncker) si grupul socialist (S&D) s-au amenintat reciproc cu respingerea candidatilor Pierre Moscovici (socialist francez) si Miguel Arias Canete (conservator spaniol). În final însa, cele doua grupuri nu au pus în practica amenintarile.

''Întelegerea confortabila dintre marile grupuri politice a asigurat un rezultat care nu a fost niciodata cu adevarat sub semnul întrebarii'', a sustinut co-lidera grupului Verzilor din PE, Rebecca Harms.
Jean-Claude Juncker va trebui sa opereze unele permutari în interiorul viitorului Colegiu al comisarilor europeni, dar acestea nu vor afecta echilibrul de forte între tarile mari din UE si nici balanta politica din Parlamentul European.

Potrivit unor surse comunitare, Slovenia ar putea sa o propuna în locul lui Bratusek pe Tanja Fajon, în prezent eurodeputata socialista, care ar putea primi portofoliul culturii în Comisia Juncker. În acelasi timp, Tibor Navracsics ar putea primi portofoliul transporturilor.

În aceste conditii, slovacul Maros Sefcovic, desemnat initial de Juncker drept comisar european pentru transporturi, ar urma sa devina vicepresedinte al CE pentru uniune energetica.

Componenta si programul noii Comisii Europene trebuie sa fie aprobate prin vot de catre Parlamentul European - vot prevazut pentru 22 octombrie - dupa ce în prealabil fiecare comisar european desemnat a fost audiat în comisiile europarlamentare de specialitate.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.