Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile pentru Brexit s-au împotmolit: punctul de cotitură în relația Bruxelles-Londra

Brexit

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat vineri că nu se aşteaptă, ”mai puţin în cazul unui miracol”, la ”progrese suficiente” până la sfârşitul lui octombrie în negocierile cu privire la Brexit, în vederea începerii discutării viitoarelor relaţii comerciale lae Regatului Unit cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

Citește și: Rareș Bogdan, iesire EXPLOZIVĂ: Trădătorilor! Slugilor! Vreti sa tac? Voi lupta si mai crunt!

”Până la sfârşitul lui octombrie nu vom avea progrese suficiente (...) mai puţin în cazul unui miracol”, a declarat Juncker la sosirea la summitul liderilor europeni, la Tallinn.

Premierul irlandez Leo Varadkar şi-a exprimat şi ele rezervele.

”Există clar o atmosferă mai bună dinspre negocieri”, dar ”cred că este evident că este necesar să se facă mai mult. Nu ne aflăm într-un moment în care să putem să spunem că s-au făcut progrese suficiente, ceea ce ne-ar permite să vorbim despre viitoare relaţie, despre comerţ”, a insistat el.

Câteva momente mai târziu, premierul britanic Theresa May s-a declarat optimistă.

”S-au făcut progrese bune, asta s-a stabilit în mod clar în declaraţiile făcute de David Davis şi Michel Barnier", negociatorul-şef al Regatului Unit şi, respectiv, al UE.

Ea se referea la dosarul drepturilor de după Brexit ale cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale britanicilor care vor continua să trăiască în state UE.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după încheierea celei de a patra runde de negocieri între Londra şi Bruxelles cu privire la modalităţile divorţului, prevăzut la sfârşitul lui martie 2019.

Negociatorii-şefi ai celor două părţi au subliniat asupra ”noii dinamici” impuse discuţiilor lor în urma discursului pe care May l-a susţinut în urmă cu oo săptămână la Florenţa, în care a prezentat noi propuneri.

”Însă ne aflăm departe să atingem acest moment. Vor fi necesare mai multe săptămâni sau mai multe luni, în care să putem să constatăm progrese suficiente asupra principiului acestei retrageri ordonate”, a nuanţat Barnier joi.

Britanicii exercită presiuni asupra omologilor lor europeni să treacă la a doua fază a negocierilor, în cursul cărora vor putea să fie abordate problema viitoarei relaţii între cele două părţi, inclusiv pe plan comercial.

Cei 27 au kegat trecerea la această etapă, prevăzută într-un calendar iniţial în toamna lui 2017, de constatarea unor ”progrese suficiente” în trei domenii pe care le consideră prioritare - garantarea drepturilor cetăţenilor, consecinţele Nrexitului asupra Irlandei de Nord şi ”încheierea socotelilor” între Londra şi UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.