Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neînțelegerile între puterile nucleare ale lumii continuă: Statele Unite împotriva Rusiei și Chinei

nuclear danger

Statele Unite au acuzat miercuri China şi Rusia că nu-şi dezvăluie în întregime programele nucleare, în contextul în care Washingtonul ameninţă cu retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Moscova în 1987, în timpul Războiului Rece, relatează AFP, relatează News.ro.

Subsecretara de Stat americană însărcinată cu Controlul armamentului şi Afaceri internaţionale în domeniul securităţii Andrea Thompson a apreciat că există ”rezultate inegale” în domeniul transparenţei, în cadrul Tratatului Neproliferării Nucleare (TNP) încheiat în 1968.

Citește și: Parchetul din Turcia a arestat aproape 50 de piloți militari sub suspiciunea că ar avea legături cu predicatorul Fethullah Gulen

Ea a făcut aceste declaraţii în mod public, în cadrul unei întâlniri, la Beijing, între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, consacrată dezarmării şi neproliferării nucleare.

”Noi am convenit anterior să definim (un) proiect al unei declaraţii, însă diferenţa este considerabilă între, pe de o parte, declaraţiile Statelor Unite, iar, de cealaltă parte, cele ale Rusiei şi Chinei”, a dat asigurări Andrea Thompson.

”Doresc să insist asupra valorii transparenţei”, a subliniat ea.

Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit - ţări care sunt dotate cu arma atomică, la fel ca Statele Unite şi care sunt membre ale TNP - au fost de asemenea reprezentate la această reuniune.

Citește și: Volkswagen câștigă bătălia economică la nivel mondial cu Toyota și Renault-Nissan: cifrele vânzărilor din 2018

Aceste discuţii au loc după mai multe luni de invective între Moscova şi Washington, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat să se retragă din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia că încalclă acordul.

Acest tratat bilateral, semnat în 1987, aboleşte în mod teoretic o întreagă clasă de rachete, cu raza de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Negocieri, în ianuarie, între ruşi şi americani cu privire la Tratatul INF, la Geneva, s-au încheiat cu un eşec.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la o relansare a cursei înarmării, în cazul unei anulări a Tratatului INF.

Pe de altă parte, potrivit ”Sputnik Insight”, adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, Serghei Riabkov, urmează să se întâlnească joi, în marja reuniunii, cu Andrea Thompson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.