Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nelu Tătaru, după ce Alexandru Rafila a prezentat planul pentru valul 5: 'Recunosc că sunt îngrijorat. Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie'

Facebook
Nelu Tătaru

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru (PNL), preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, se declară îngrijorat înainte de valul al cincilea al pandemiei de coronavirus. ”Lipsa unor soluţii importante pentru sănătate nu ne scapă de responsabilităţi, răspunderi şi explicaţii. Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie”, afirmă liberalul, făcând apel la responsabilitate.

”Bolile, suferinţele…oricare ar fi ele, nu ţin cont că e sărbătoare, că ne dorim să ieşim cu prietenii sau să petrecem timp cu familia. Lipsa unor soluţii importante pentru sănătate nu ne scapă de responsabilităţi, răspunderi şi explicaţii. Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie, mai ales când vine vorba despre sănătate. Deşi ne aflăm într-o perioadă în care ne bucurăm unii de alţii, recunosc că sunt îngrijorat”, a scris, miercuri, pe Facebook, Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, este nevoie de precauţie.

”Dacă nu suntem precauţi, este foarte probabil ca după sărbători să ne coste această, să nu spun relaxare sau lipsă de responsabilitate, ci mai degrabă lipsă de informare corectă. Chiar dacă se tot discută despre faptul că varianta Omicron ar fi mai puţin severă, este important să nu ne păcălim singuri…pentru că la un număr foarte mare de infectări vor fi multe cazuri grave, mai ales pentru pacienţii cu riscuri, boli cardio-vasculare, boli oncologice, boli respiratorii cronice”, a mai transmis fostul ministru al Sănătăţii.

Acesta face apel la responsabilitate.

”Fac apel la responsabilitate, să ne informăm din surse medicale şi nu din surse de informaţii îndoielnice. Se va produce un dezechilibru în sistemul sanitar, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienţii cu boli cronice”, a mai transmis fostul ministru.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

"Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu", a spus Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

"Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică - vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă", a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Rafila a arătat că "este vitală" respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală şi portul corect al măştii, ca şi testarea.

"Testarea este un element esenţial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacţi, fie că discutăm de testarea voluntară; poţi să te testezi şi singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată", a susţinut Rafila.

Ministrul a mai explicat că este importantă "discuţia rapidă" cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală şi a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicaţia cu antivirale.

"Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (...) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că angajatorii sunt, alături de medici, "cei mai credibili vectori" în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare.

"În ceea ce ce priveşte angajatorii, triajul zilnic al angajaţilor: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv", a încheiat Alexandru Rafila.

El a mai anunţat că durata carantinei şi a izolării pentru persoanele bolnave de COVID va fi redusă la 10 zile, la fel ca în multe ţări din UE

Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a Grupului de Managemement al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice.

Rafila şi-a exprimat speranţa ca în perioada următoare să existe o decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID, prin care s-ar evita un 'lockdown', închiderea şcolilor şi un număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2.

El a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că certificatul electronic ar trebui introdus înainte să crească numărul de cazuri cu varianta Omicron.

"Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID - noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat - este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (...) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite", a spus Rafila la Ministerul Sănătăţii.

Alexandru Rafila vrea ca autorităţile să aibă la dispoziţie toate instrumentele pentru gestionarea valului cinci al pandemiei, al cărui debut poate fi considerat atunci când rata de infectare depăşeşte unu la mie.

"În primul rând, dorim să evităm un lockdown, care ar afecta foarte serios viaţa economică a ţării, dorim să evităm închiderea şcolilor - întotdeauna am militat pentru menţinerea şcolilor deschise, sigur, în condiţii de siguranţă pentru elevi şi pentru personalul didactic - şi, bineînţeles, ceea ce ne preocupă cel mai mult, este vorba despre un număr cât mai mare de decese, reducerea numărului de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să poată fi realizat şi în ţara noastră", a mai spus ministrul Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.