Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nelu Tătaru intervine în SCANDALUL mărțișoarelor: 'Nu este un schimb periculos de obiect personal'

martisor

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual președinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, cataloghează drept ”o forțare” discuțiile din spațiul public cu privire la riscul de transmitere a coronavirusului pe care l-ar implica oferirea de mărțișoare și flori la școală de 1 și 8 Martie.

”Cred că ne aducem aminte începutul pandemiei, când explicam precauțiile și căile de transmitere: transmitere aerogenă și transmitere pe suprafețe. Cred că în acest moment forțăm un pic o transmitere pe suprafețe la mărțișoare. Cred că aglomerațiile umane care se realizează... Cred că, în acest moment, păstrarea unor precauții ca masca și dezinfectantul pe care îl avem pot fi elementele esențiale și în înmânarea unui mărțișor. ȘI domnul ministru Cîmpeanu, și domnul Rafila sunt pe aceeași linie. Considerăm că totuși, un mărțișor nu este un schimb periculos de obiect personal”, a declarat deputatul PNL la B1 TV.

Citește și: Personalul didactic se înghesuie la vaccinat! Valeriu Gheorghiță: ‘În zilele următoare vor fi vaccinate aproape 1.000 de persoane zilnic’

În acest context, Nelu Tătaru a atras atenția asupra faptului că cel mai mare risc de infectare este legat de mobilitatea pe care o implică mersul la școală.

”Nu elementul școală, propriu-zis, este cel care este periculos, mobilitatea pentru școală este periculoasă, tot ce înseamnă drumul de acasă până la școală și înapoi”, a mai spus Nelu Tătaru.

Întreaga controversă legată de flori și mărțișoare a pornit de la un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății în care se vorbește despre interdicția de a face schimb de obiecte personale în unitățile de învățământ pentru a limita astfel transmiterea noului coronavirus. Astfel, a început să se pună problema dacă mărțișoarele sunt sau nu obiecte personale.

Ulterior, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat că ministerul pe care îl conduce nu a transmis nicio interdicţie privind oferirea de flori și mărțișoare în școli, pe 1 și 8 Martie.

„Ordinul de ministru comun, Educaţie - Sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărţişor nu consider că este un obiect personal. Aşadar, Ministerul Educaţiei nu doreşte şi nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Sorin Cîmpeanu răstoarnă ceea ce se știa: Elevii le pot oferi flori și mărțișoare profesoarelor!

Ulterior, au fost transmise și precizări oficiale din partea Ministerului Educației.

”Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SARS-CoV-2”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.