Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NEMAIVĂZUT! Război între ALDE și BNR - Replică FULGER după anunțul privind audierea lui Mugur Isărescu în Parlament

Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung șir de confuzii, nu cunoaște legea după care funcționează BNR și nu înțelege nici piața, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, ca reacție la anunțul politicianului privind invitarea guvernatorului BNR la comisia economică a Senatulu

„Dl Zamfir aruncă un lung șir de confuzii și neclarități. Piață funcționează de zeci de ani și brusc descoperă dânsul că e manipulată. O dovadă clară că nu înțelege nici piață nici nu cunoaște legea după care funcționează BNR și asta e autodescalificant. Impactul BNR asupra pieței este unul stabilit prin politica monetară însăși, care e atributul legal al BNR. Dacă are alte întrebați legate de piață să se adreseze Asociației Piețelor Financiare care funcționează pe bază unor prevederi internațional acceptate, pentru că e piața bancară pe care asociația o utilizează. Cred că rolul dl Zamfir este doar acela de a creă confuzie. În folosul cui?”, a spus Dan Suciu, conform Mediafax.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a solicitat BNR ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Citește și: Klaus Iohannis UIMEȘTE după discuția cu Jean - Claude Juncker - Șeful statului mizează pe competența Guvernului Dăncilă

„Vor fi audieri începând din 29 ianuarie în care vor fi invitați Mugur Isărescu să prezinte explicații și președintele Consiliului Concurenție și toți autorii implicați. Am decis să fac publice aceste informații înainte de audiere pentru că eu consider de interes public deosebit. Vreau să cer BNR ca de mâine să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR care umflă ratele românilor. ROBOR este o înțelegere între băncile comerciale, nu e nicidecum rezultatul unei piețe libere, este o înțelegere pentru a acoperi pierderile care sunt puse pe spinarea celor care au astăzi credite în lei.”, a declarat Daniel Zamfir, președinte al Comisiei economice a Senatului, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul ALDE din Capitală.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR. Indicele ROBOR la 3 luni este folosit la calculul costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.