Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nemulțumit - Președintele Klaus Iohannis retrimite în Parlament o lege crucială pentru dezvoltarea României

klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis cere miercuri Parlamentului reexaminarea legii care adoptă unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a Autorităţii pentru Digitalizarea României, prin care se înfiinţează Grupul operativ pentru implementarea şi monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la data de 30 iunie 2023, Parlamentul României a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/2022 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a Autorităţii pentru Digitalizarea României necesare implementării componentei C7 – Transformare digitală din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, precum şi alte categorii de măsuri (PL-x nr. 226/2022).

Legea transmisă la promulgare aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2022, care adoptă unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) şi a Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

”Potrivit OUG nr. 30/2022, se înfiinţează Grupul operativ pentru implementarea şi monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală - Task Force, în cadrul MCID, structură în afara organigramei acestuia, fără personalitate juridică, în directa coordonare a ministrului, structura având un coordonator care dezvoltă relaţii de colaborare instituţională cu toate departamentele din cadrul MCID. Structura Task Force este constituită din 17 posturi de specialişti, dintre care un post de conducere şi 16 posturi de specialişti încadraţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, respectiv pe perioada derulării implementării PNRR al României. De asemenea, se înfiinţează la nivelul Autorităţii pentru Digitalizarea României - Unitatea pentru implementarea programelor de transformare digitală, denumită în continuare UIPTD, ca structură încadrată cu specialişti în afara organigramei, cu un număr maxim de 50 de posturi, pe perioada derulării PNRR al României”, arată comunicatul.

 

Preşedintele arată în cererea de reexaminare că ”având în vedere modul de adoptare şi conţinutul normativ al Legii pentru aprobarea OUG nr. 30/2022, apreciază că se impune reanalizarea acesteia de către Parlament”.

 

”Având în vedere soluţiile legislative adoptate de Camera Deputaţilor, Cameră decizională, cu privire la o serie de norme ce vizează modificarea structurii şi dimensiunii Task Force - de la 17 la 30 de posturi, respectiv de la 16 posturi la 29 de posturi de specialişti, dintre care cel puţin 15 trebuie să fie specialişti în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor - şi a modalităţii de remunerare a specialiştilor, precum şi faptul că acestea diferă în mod semnificativ de forma iniţiatorului şi, implicit, de forma adoptată de Senat, considerăm că este necesar ca normele introduse să fie analizate şi de Camera de reflecţie, pentru respectarea principiilor constituţionale referitoare la procedura legislativă”, se arată în cerere.

 

Şeful statului menţionează că, Conform modificărilor aduse de Camera Deputaţilor, Cameră decizională, a fost crescut numărul de posturi de la 17 la 30 la Task Force, pe de o parte, respectiv a fost crescut plafonul pentru salarizarea specialiştilor din cadrul Task Force şi UIPTD la un maxim de 60 de euro/oră, pe de altă parte.

 

”Având în vedere faptul că legea supusă reexaminării, prin amendamentele aduse în Camera decizională, atrage majorarea cheltuielilor bugetare prin creşterea numărului de posturi şi prin majorarea plafonului maxim de salarizare a specialiştilor din cadrul Task Force şi UIPTD, solicitarea unei fişe financiare actualizate din partea Guvernului, în condiţiile art. 111 din Constituţie era obligatorie. În această situaţie, preşedinţii comisiilor de fond din Camera Deputaţilor, respectiv Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, aveau obligaţia să solicite o fişă financiară actualizată din partea Guvernului cu privire la impactul bugetar al modificărilor aduse, în condiţiile art. 92 alin. (6) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit căruia: „Dacă în cursul dezbaterii, în comisia sesizată în fond apar amendamente care impun modificarea prevederilor bugetului de stat sau ale bugetului asigurărilor sociale de stat, preşedintele comisiei va solicita în mod obligatoriu o informare din partea Guvernului, în condiţiile art. 111 din Constituţia României, într-un termen care să se încadreze în termenul de predare a raportului”, spune preşedintele.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.