Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NENOROCIRE în Agricultură: Petre Daea spune că anul 2020 este COMPROMIS

Petre Daea

Anul agricol care se încheie a debutat cu multe semne de întrebare şi din cauza lipsei de precipitaţii 300.000 de hectare semănate cu rapiţă au fost înlocuite cu alte culturi, iar anul acesta agricol începe cu temerea că nu putem avea sămânţa pusă la timp în sol, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la conferinţa PRIA Agriculture, potrivit Agerpres.

"Ne apropiem de sfârşitul anului agricol. Spun că ne apropiem pentru că mai avem de adunat de pe câmp ceea ce fermierii au sădit, cu efort, cu multă strădanie, cu multă îngrijorare pentru că anul agricol a debutat, după cum bine ştiţi, cu foarte multe semne de întrebare care astăzi îşi au rezonanţa în activitatea practică. Şi să mă exprim. Anul trecut, din cauza lipsei de precipitaţii, mai bine de câteva sute de mii de hectare, depăşind 300.000 de hectare, au fost întoarse la rapiţă, dat fiind faptul că atunci, în momentul semănatului şi după aceea, factorii de vegetaţie nu s-au întâlnit cu sămânţa şi nu s-au întâlnit cu dorinţa fermierului şi a tuturor acelora care lucrează în agricultură şi îşi pun nădejdea în agricultură, inclusiv din punct de vedere economic", a spus Petre Daea.

El a afirmat că fermierii au analizat riscurile pe care le prezintă condiţiile actuale şi din acest motiv sămânţa de rapiţă se află în depozite.

Citește și: Dezastru pentru Opoziție! Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dinamitată! (surse)

"Spun că ne ne apropiem de sfârşitul unui an agricol şi îl începem pe celălalt. Îl începem cu temerea că nu putem avea în sol sămânţa pusă la timp, a se vedea culturile care trebuiau să fie însămânţate până la această dată, dar cu speranţa că timpul ne va oferi condiţiile pe care le aşteaptă fermierii şi pe care planta le valorifică prin inteligenţa sa genetică", a precizat Petre Daea.

El a menţionat că ultimii trei ani agricoli au fost ani buni, situaţie excepţională pentru România, şi că astfel fermierii s-au putut capitaliza pentru a face faţă competiţiei din domeniu.

Anul trecut, la rapiţă boabe pentru ulei România a avut o producţie de 1,515 milioane de tone, în scădere cu 9,46% faţă de anul 2017, la un randament de 2,3 tone/ha.

PRIAevents, sub patronajul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, organizează marţi conferinţa PRIA Agriculture, însoţită de Pria Gala Fermierilor Români - la a 4-a ediţie în România - în cadrul căreia se vor recunoaşte eforturile şi contribuţia fermierilor români pentru dezvoltarea şi menţinerea agriculturii României pe un loc bun în Uniunea Europeană.

În cadrul evenimentului au fost acordate diplome de excelenţă pentru fermierii: Andrei Popescu, Brezoianu Marius, Olteanu Constantin, Brinceanu Andrei, Mărunţoiu Raul Marian, Petre Mihai Florian, Tudorel Popa, Ionuţ Spiţă, Andrei Mihai Romulus şi Costea Florin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.