Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neonazismul revine la modă în Ungaria - Mişcarea Patria Noastră este cel mai popular partid în rândul tinerilor ungari cu vârsta sub 30 de ani

nepszava.hu/
Miscarea Tara Noastra Mi Hazánk Mozgalom

Mişcarea Patria Noastră este cel mai popular partid în rândul tinerilor ungari, a informat portalul ungar Kuricinfó, care simpatizează cu ideile naziste şi ale arcaşilor (şi cu Mişcarea Patria Noastră de extremă dreaptă). Portalul amintit s-a referit la sondajul de opinie reprezentativ efectuat în decembrie pe un eşantion de 1.000 de persoane de Institutul Medián. Datele sondajului din decembrie au fost cunoscute până acum doar fără a fi defalcate pe partidele de opoziție. Rezultatele sondajului au fost trimise de directorul executiv al Institutului Medián, Endre Hann, unui cercetător universitar care la rândul său le-a transmis portalului Kurucinfó.

Lista privind popularitatea partidelor este condusă în rândul tinerilor cu vârsta de sub 30 de ani de Mişcarea Patria Noastră, cu un sprijin de 20%. În această grupă de vârstă Partidul Câinelui cu Două Cozi se bucură de un sprijin de 19%, Momentum de 17%, FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) de 14%, Jobbik de 9%, Coaliția Democrată (DK) de 5%, formaţiunea Politica poate Fi Altfel (LMP) de 4%, Mișcarea Ungaria Tuturor, condusă de Péter Márki-Zay, de 4%, Mișcarea Partidului Popular, condusă de Péter Jakab, de 3%, Dialog pentru Ungaria de 2%, Partidul Socialist Ungar (MSZP) de 1%, iar alte partide au un total de 2% sprijin.

La întrebarea ziarului ungar "Népszava", Endre Hann a confirmat că datele publicate corespund realităţii. Politologul Dániel Róna a atras atenţia asupra faptului că diferența dintre primele patru partide este mică. Diferenţa dintre 20 la sută a Mişcării Patria Noastră și 14 la sută a FIDESZ este doar aparent mare, deoarece este vorba despre un eșantion de 1.000 de persoane, iar în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani aceasta înseamnă mai puțin de 150 de respondenți. Deci marja de eroare este mare, oricare dintre primele patru partide ar fi putut ieși câștigătoare.

"Nu sunt de acord că Mişcarea Patria Noastră este cel mai popular partid în rândul tinerilor. Cu toate acestea, este adevărat că se află printre cele mai populare partide", a spus Dániel Róna. Potrivit acestuia, motivul este, printre altele, că tinerii sunt mai nemulțumiți de partidele și politicienii mai vechi (în special de Viktor Orbán și Ferenc Gyurcsány) și caută noi oportunități. În acest sens, Mişcarea Patria Noastră, care s-a desprins din partidul Jobbik, este considerată un nou partid: nu a fost la guvernare, nu s-a ars încă, iar pentru anumiţi alegători este simpatic şi faptul că nu a participat la coaliția partidelor de opoziţie. Unii dintre tineri nu sunt deloc de dreapta radicală, dar o altă parte este în mod special de dreapta radicală, a explicat Dániel Róna, care a adăugat: Mişcarea Patria Noastră poate satisface nevoia de radicalism și antielitism la care contribuie şi faptul că partidul lui László Toroczkai are organizații nu numai în orașele mari, ci și în localități mai mici din mediul rural, este vizibil în locurile în care alte partide de opoziție sunt mai puțin vizibile.

Dániel Róna a amintit că multor tineri le-a plăcut și politica promovată de Jobbik înainte de 2018. Este de imaginat că un număr semnificativ dintre susținătorii cu vârsta de sub treizeci de ani ai Mişcării Patria Noastră erau simpatizanţii partidului Jobbik în urmă cu câțiva ani. Însă, există un tavan de sticlă şi deasupra Mişcării Patria Noastră, a continuat politologul, menţionând: Dacă popularitatea mişcării ar atinge nivelul pe care Jobbik l-a atins în 2018 și înainte, aceasta ar intra în miza Guvernului. Dániel Róna a menționat și un alt aspect, şi anume că Jobbik a reușit să devină din ce în ce mai popular pentru că a început să adopte linia partizanatului popular. Mişcarea Patria Noastră nu dă semne în acest sens, iar pentru ca partidul lui László Toroczkai să câștige mai mult de 10% de popularitate la nivelul întregii populaţii, ar trebui să se modereze.

În mijlocul lunii februarie, Institutul Medián l-a clasat pe Partidul Câinelui cu Două Cozi drept cea mai populară formaţiune de opoziție în rândul persoanelor cu vârsta de sub 40 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.