Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nervi după ce Austria a decis ridicarea controalelor aeriene pe Schengen: Umilință fără precedent

gandul.ro
schengen

Anunțul festivist al premierului Marcel Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Așa sună primul avertisment oficial din Parlamentul European după ce Austria a acceptat să facă o concesie României și Bulgariei, fiind de acord cu eliminarea controalelor aeriene în spațiul Schengen.

Europarlamentarul Eugen Tomac spune că România și Bulgaria sunt umilite la nivel fără precedent!

"Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen.

Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen.

Nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați.

Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999.

Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008.

Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene.

Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd.

Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie", scrie Tomac pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.