Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu a cedat în plină criză de securitate regională: Demiterea ministrului Apărării din Israel, 'amânată' sine die

expressandstar.com
benjamin netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat demiterea ministrului Apărării, Yoav Gallant, din cauza escaladării situației de securitate și a luat măsuri pentru a arăta că tensiunile dintre cei doi s-au diminuat.

"Premierul își amână decizia pentru o altă ocazie, în principal din cauza evoluțiilor de securitate din zonă", a declarat o sursă apropiată lui Netanyahu, potrivit The Jerusalem Post.

Demitere doar pe jumătate

Acordul a pus capăt unei săptămâni de speculații cu privire la momentul în care Netanyahu va da curs anunțului său de duminica trecută că l-a concediat pe Gallant pentru că a cerut oprirea programului guvernamental de revizuire a sistemului judiciar din motive de securitate.

Deși Netanyahu l-a concediat public pe Gallant, el nu a mers până la capăt cu trimiterea scrisorii oficiale autorizate necesare, în timp ce tensiunile cu Teheranul au crescut, inclusiv doborârea de către IDF duminică seara a unei drone iraniene care a intrat în spațiul aerian israelian dinspre Siria.

Inițial, Netanyahu a încercat să smulgă scuze de la Gallant sau să obțină acordul acestuia de a renunța la locul său în Knesset în schimbul rămânerii în funcție.

Când niciuna dintre acestea nu a avut succes, el a amânat chestiunea, Gallant continuând să ocupe funcția, inclusiv să participe la ședința de guvern de duminică și să viziteze soldații la bazele lor.

Cei doi oficiali s-au afișat împreună

Luni, în încercarea de a aplana disputa, cei doi au apărut împreună la două evenimente premergătoare Paștelui pentru a închina un toast în cinstea soldaților IDF.

"Cel mai important lucru - să lăsăm politica la poarta bazei pentru a ne uni împreună pentru a proteja Israelul etern - pentru asta suntem aici", a declarat Netanyahu.

În ultimele luni, Netanyahu a vorbit despre nevoia de unitate ca o declarație împotriva fenomenului tot mai mare al rezerviștilor care refuză să servească ca măsură de protest împotriva planului de revizuire a sistemului judiciar, de care se tem că va transforma Israelul dintr-o democrație într-o dictatură.

A fost o diferență de opinie cu privire la modul în care trebuie tratată mișcarea de refuz de a servi ordinele în armată, care l-a determinat pe Netanyahu să-l concedieze pe Gallant.

El a vrut ca această concediere să fie un avertisment pentru cei din guvernul său care ar putea dori să se opună programului de revizuire judiciară, dar sprijinul popular a oscilat în favoarea lui Gallant, iar SUA au cântărit în favoarea ministrului apărării.

Este important, a spus el, luni, să existe o "ierarhie de comandă la vârf".

Netanyahu a vorbit în sprijinul reformei, care, în opinia sa, va consolida democrația israeliană declarând că are loc un dialog consensual care speră să ducă la un "acord larg".

El a lansat, de asemenea, un avertisment către dușmanii Israelului să nu confunde frământările interne legate de procesul de reformă judiciară cu slăbiciunea acestuia.

"Nu contează care va fi dezbaterea internă", Israelul se va lupta cu dușmanii săi atât care se află în interiorul, cât și în afara granițelor țării.

Gallant a declarat că "Amenințările la adresa noastră sunt amenințări mari, ele provin dintr-o singură sursă - Iranul, care își trimite armele caracatiței în Gaza, Siria, Liban, Iudeea și Samaria și chiar încearcă să recruteze cetățeni de pe teritoriul israelian".

"Trebuie să prezentăm un front unit în fața inamicului", în special în acest moment "când vedem eforturi de a ne face rău din arene care nu au fost active în ultimii ani", a spus Gallant.

Parlamentarii opoziției israeliene îl îndeamnă pe Netanyahu să anuleze concedierea lui Gallant

Fostul ministru al apărării Benny Gantz (Unitatea Națională) a declarat că o amânare nu este suficientă și l-a îndemnat pe Netanyahu să anuleze complet decizia.

"Tocmai din cauza provocărilor de securitate, Netanyahu trebuie să anunțe imediat decizia de a-l menține pe Gallant în funcție. Securitatea Israelului nu este o audiție pentru o piesă de teatru sau un film. Cetățenii israelieni au nevoie de un ministru al apărării permanent. Nu mai târziu, acum", a scris el pe Twitter.

Fostul ministru al apărării Avigdor Liberman a scris pe Twitter: "Nu există nimic mai dăunător pentru sistemul de securitate decât instabilitatea și incertitudinea privind identitatea unui ministru permanent al securității, care se concentrează în întregime doar pe probleme de securitate.

"Netanyahu, aceste jocuri de onoare sunt în detrimentul securității cetățenilor Israelului", a declarat Liberman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.