Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu joacă după propriile reguli: nu va accepta revenirea Autorității Palestiniene în Gaza post-conflict

nypost.com
netanyahu

Netanyahu sugerează că Israelul se va opune revenirii Autorităţii Palestiniene în Gaza după război şi spune că "va păstra controlul general al securităţii" în zonă. Israelul "va rămâne ferm în faţa lumii, dacă va fi necesar", asigură premierul, potrivit news.ro

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că doreşte "altceva" decât Autoritatea Palestiniană, prezidată în prezent de Mahmoud Abbas, pentru a conduce Fâşia Gaza după războiul pe care îl duce acolo pentru a "eradica" Hamas, relatează AFP şi The Times of Israel.

"Nu poate exista o autoritate condusă de cineva care, la mai bine de 30 de zile de la masacrul (din 7 octombrie), încă nu l-a condamnat (...) Va fi nevoie de altceva acolo. Dar, în orice caz, securitatea va trebui să fie sub controlul nostru", a declarat Benyamin Netanyahu într-o conferinţă de presă televizată.

"Avem nevoie de un control total asupra securităţii, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim pentru a alunga orice terorist care ar putea să reapară. Nu va exista nicio autoritate civilă care să îşi înveţe copiii să urască Israelul, să urască israelienii", a continuat el.

"A doua zi ce Gaza va fi demilitarizată, nu va mai exista nicio ameninţare pentru Israel dinspre Gaza. Masacrul din 7 octombrie a dovedit odată pentru totdeauna că orice loc care nu se află sub controlul securităţii israeliene va cunoaşte o revenire a terorii. Acest lucru a fost confirmat în Cisiordania", unde armata israeliană îşi intensifică incursiunile, a adăugat şeful guvernului.

Ideea că Israelul se va opune revenirii Autorităţii Palestiniene în Gaza după război este o poziţie care contrazice direct politica SUA, secretarul de stat Antony Blinken declarând miercuri, de exemplu, că Gaza trebuie să aibă "o guvernare palestiniană, Gaza unificată cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană".

Răspunzând la o întrebare pe această temă, Netanyahu a spus: "Trebuie să fie altceva acolo. Dar, în orice caz, trebuie să avem un control de securitate", a subliniat el. "Insist asupra acestui lucru. S-ar putea să existe presiuni pe această temă. Nu intenţionez să cedez", a punctat premierul israelian.

El a anunţat în conferinţa de presă de sâmbătă seara că forţele de apărare israeliene se află în interiorul oraşului Gaza, "la periferia" spitalului Shifa. Printre numeroşii terorişti ucişi, a spus el, se numără mulţi dintre cei care au condus masacrele din 7 octombrie în sudul Israelului. "De la şeful Hamas din Gaza, Yahya Sinwar în jos, toţi aceşti terorişti sunt destinaţi să moară", a spus el.

În ceea ce priveşte frontiera de nord, Netanyahu a avertizat din nou gruparea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, să nu intervină în războiul dintre Israel şi Hamas. "Va fi greşeala vieţii voastre şi ar pecetlui soarta Libanului", a spus premierul israelian adresându-se Hezbollah.

El a reiterat, pe de altă parte, că "nu va exista nicio încetare a focului fără returnarea ostaticilor" şi i-a îndemnat pe şefii de stat arabi să ia atitudine împotriva Hamas, avertizându-i că mişcarea este parte integrantă a axei terorii şi a răului, din care face parte Iranul, iar această axă "pune în pericol întreaga lume şi întreaga lume arabă".

Referindu-se la discuţiile larg răspândite despre posibile înţelegeri cu privire la ostatici, Netanyahu a spus: "Când vom avea ceva concret de spus, vom anunţa familiile şi vom aduce acest lucru în faţa guvernului. Până atunci, tăcerea este de aur".

Netanyahu a solicitat sprijin la nivel mondial pentru opoziţia sa faţă de o încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor şi i-a îndemnat pe americani să se alăture condiţiei de distrugere a Hamas, despre care spune că reprezintă un pericol şi pentru ei. Netanyahu susţine că majoritatea americanilor împărtăşesc această constatare.

În orice caz, "nicio presiune internaţională, nicio acuzaţie falsă despre soldaţii IDF şi despre statul nostru" nu va avea un impact asupra insistenţei Israelului de a se proteja, Israelul "va rămâne ferm în faţa lumii, dacă va fi necesar", a asigurat premierul.

Netanyahu a mai spus că armata va rămâne în Gaza "atât timp cât va fi necesar" pentru a împiedica folosirea enclavei pentru a lansa atacuri teroriste împotriva Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.