Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu promite să continue 'lupta' împotriva ambiţiilor nucleare ale Iranului

expressandstar.com
benjamin netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că ţara sa îşi va continua "lupta" pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare, cu prilejul unei ceremonii la care a asistat prinţul moştenitor al Iranului în exil, notează AFP, conform AGERPRES.

Într-un discurs ţinut cu ocazia unei ceremonii de comemorare a victimelor Holocaustului, Benjamin Netanyahu a subliniat că, de la sfârşitul Germaniei naziste, "apelurile la exterminarea noastră nu au încetat şi vin astăzi" din partea regimului iranian, bestia neagră a prim-ministrului.

"Luptăm cu hotărâre împotriva oricărui acord nuclear cu Iranul care ar deschide calea pentru arme nucleare (...), luptăm împotriva împuterniciţilor Iranului din jurul nostru", a spus el la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, avertizând că Israelul va "răspunde zdrobitor" la orice ameninţare a inamicului.

Reza Pahlavi, fiul şahului răsturnat în 1979 de revoluţia islamică, a fost prezent la eveniment la prima sa vizită în Israel, ca invitat al ministrului informaţiilor Gila Gamliel.

În vârstă de 62 de ani şi exilat în Statele Unite, Pahlavi a spus că regimul Republicii Islamice nu reprezintă poporul iranian.

"Astăzi, când avem un regim care neagă că Holocaustul a avut loc vreodată, era de datoria mea să fiu aici să-mi reprezint compatrioţii şi să onorez victimele" Holocaustului, comis de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat el jurnaliştilor prezenţi.

Iranul şi marile puteri au lansat, în aprilie 2021, la Viena, discuţii menite să resusciteze un acord internaţional încheiat în 2015, dar care a devenit muribund după retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018.

Acest acord garantează caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat, în ciuda negărilor sale, că încearcă să se doteze cu arma atomică.

Negocierile de la Viena sunt la punct mort.

În februarie, particule de uraniu îmbogăţite la 83,7%, un nivel apropiat de pragul pentru producerea unei bombe atomice, au fost detectate în fabrica subterană Fordo, la aproximativ o sută de kilometri sud de capitala Teheran.

Iranul, care neagă că doreşte să se doteze cu arma nucleară, s-a justificat raportând "fluctuaţii involuntare" în cursul procesului de îmbogăţire şi dând asigurări că "nu a făcut nicio încercare de a se îmbogăţi uraniul mai mult de 60%".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.