Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu refuză ca Israelul să fie "inundat" de migranţi sirieni şi africani

Israel flag

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminică, că ţara sa nu se va lăsa "inundată" de refugiaţi sirieni şi africani şi a anunţat lansarea construirii unui gard la frontiera cu Iordania, relatează AFP.

"Nu vom lăsa Israelul să fie inundat de un val de migranţi ilegali şi de activişti terorişti", a afirmat Netanyahu în consiliul de miniştri săptămânal, a doua zi după apelul liderului opoziţiei, Isaac Herzog, de a primi sirieni care fug de războiul civil. 

"Israelul nu este indiferent tragediei umane, a refugiaţilor sirieni şi africani, dar Israelul este un stat mic, foarte mic care nu dispune de o profunzime demografică şi geografică şi de aceea trebuie să ne controlăm frontierele", a adăugat el, conform biroului său de presă. 

Premierul a anunţat că Israelul începe astăzi "să construiască un gard protector la frontiera cu Iordania", al patrulea "zid" ridicat de statul evreu. 

Israelul a terminat de ridicat deja în 2013 un gard electronic, cu o lungime de 240 km la frontiera sa cu Egiptul. Această lucrare a redus aproape la zero numărul migranţilor africani care au intrat ilegal în Israel. Peste 50.000 dintre ei, veniţi în special din Eritreea şi din Sudan, reuşiseră anterior să intre în Israel prin peninsula egipteană Sinai. 

"Nu vom aştepta, vom înconjura pe cât posibil mai curând frontierele Israelului cu un gard de securitate sofisticat care va permite controlarea frontierelor noastre", a adăugat primul ministru. 

El a precizat de asemenea că Israelul va întări bariera pe platoul Golan. Israelul ocupă din 1967 circa 1.200 km2 din platoul Golan, pe care i-a anexat în 1991, în timp ce aproximativ 510 km2 au rămas sub control sirian, anexare considerată ilegală de comunitatea internaţională. 

Primul tronson al gardului în faţa Iordaniei va fi ridicat în sectorul Eilat, staţiune balneară la Marea Roşie, unde Israelul va construi un nou aeroport, a precizat Netanyahu. 

Herzog invitase sâmbătă statul evreu să primească refugiaţi din Siria, invocând amintirea fugii evreilor în cursul conflictelor trecute. 

Oficial, Israelul şi Siria sunt în continuare în stare de război şi statul evreu interzice prin lege cetăţenilor săi să se ducă în Siria. De la începutul conflictului în Siria în urmă cu patru ani, peste patru milioane de refugiaţi au fugit spre ţările vecine precum Iordania, Liban, Turcia, dar niciunul nu a încercat să se ducă în Israel.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.