Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Netanyahu sfidător după amenințările lui Joe Biden: Dacă avem nevoie, ne vom lupta cu unghiile

mid-day.com
netanyahu

Forțele de Apărare Israelului au afirmat joi că armata are suficiente muniții pentru misiunile planificate, după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a amenințat că unele transporturi de arme vor fi înghețate dacă Israelul va lansa o ofensivă planificată în Rafah, în sudul Gazei, notează Times of Israel.

„IDF are armament pentru misiunile pe care le planifică, inclusiv pentru misiunile din Rafah. Avem ceea ce ne trebuie”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF, contraaDM Daniel Hagari, răspunzând la o întrebare într-o conferință de presă.

În timp ce unii comentatori au fost de acord că armata are probabil muniții necesare pentru o ofensivă Rafah, ar putea fi greu să se confrunte cu Hezbollah dacă conflictul din nord se dezvoltă într-un război total și Washingtonul continuă să rețină munițiile.

Între timp, prim-ministrul Benjamin Netanyahu, în primul său răspuns direct de joi la avertismentul lui Biden, a spus că dacă Israelul „trebuie să stea singur, vom rămâne singuri”.

„În timpul Războiului de Independență de acum 76 de ani, am fost puțini împotriva multora”, a spus el. „Nu aveam arme, a existat un embargo asupra armelor asupra Israelului, dar cu puterea sufletului, curajul și unitatea din noi – am câștigat.”

„Astăzi suntem mult mai puternici”, a continuat Netanyahu. „Suntem hotărâți și suntem uniți să ne înfrângem inamicul și pe cei care caută să ne distrugă... Dacă avem nevoie, ne vom lupta cu unghiile. Dar avem mult mai mult decât unghii.”

Operațiunea IDF din Rafah s-a limitat până acum la periferia de est a orașului și la punctul de trecere a frontierei cu Egiptul. În orașul însuși, se crede că peste un milion de palestinieni se adăpostesc. SUA au oferit un sprijin cald pentru operațiunea limitată de îndepărtare a Hamas din zona de trecere Rafah, dar au avertizat că poziția sa s-ar putea schimba dacă ofensiva s-ar extinde sau dacă livrarea ajutorului umanitar va fi împiedicată pentru o perioadă susținută.

Casa Albă a confirmat miercuri o întârziere în transferul de bombe de 2.000 și 500 de lire sterline din cauza temerilor că IDF ar putea să le folosească în Rafah, dens populat, așa cum a făcut și în alte părți din Gaza.

„SUA au oferit până acum asistență de securitate statului Israel și IDF într-un mod fără precedent în timpul războiului”, a spus Hagari.

Subliniind coordonarea dintre armate, el a spus că șeful de stat major al IDF, generalul Herzi Halevi, vorbește în mod regulat cu șeful CENTCOM al SUA, generalul Michael Erik Kurilla.

„Chiar și atunci când există neînțelegeri între noi, le rezolvăm cu ușile închise”, a declarat Hagari. „Israelul are interese de securitate, dar suntem și conștienți de interesele SUA și așa vom continua să acționăm.”

Miercuri seara, pe CNN, Biden a anunțat că administrația sa va înceta să ofere Israelului arme ofensive dacă va lansa o invazie completă la sol în părțile populate din Rafah, ca parte a campaniei sale de răsturnare a Hamas.

„Le-am spus lui Bibi și cabinetului de război: nu vor primi sprijinul nostru dacă intră [în] aceste centre de populație”, a spus Biden, folosind porecla lui Netanyahu.

Interviul a marcat cele mai dure comentarii publice ale lui Biden de până acum asupra acestei chestiuni și a venit la scurt timp în urma deciziei sale de a opri transferul de bombe.

Pe lângă avertismentul de la Washington, știrile Channel 12 au raportat joi că șefii de securitate israelieni cred că țara trebuie să planifice cine va guverna Gaza după război înainte de a lansa o operațiune extinsă în oraș. Raportul a fost fără sursă.

Pe lângă un document în care s-a angajat să instaleze „oficiali locali” neafiliați terorismului pentru a administra servicii în Fâșie în locul Hamas, Netanyahu a amânat discuțiile cabinetului de securitate cu privire la așa-numita „ziuă de după” război, temându-se posibil că acest lucru ar putea duce la fracturi în coaliția sa în principal de dreapta.

Reporterul militar de la Channel 12, Nir Dvori, a declarat joi că i s-a spus de către oficiali că poziția Israelului este că va merge mai departe cu operațiunea de la Rafah chiar și fără sprijinul SUA și că acest lucru a fost clarificat Washingtonului în ultimele zile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.