DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Neutra Elveție votează în favoarea căsătoriei între persoanele de același sex/ REFERENDUM

digi24.ro
adopții, cuplu gay

Elveţia a spus ''da'' căsătoriei pentru toţi, potrivit primelor tendinţe publicate imediat după încheierea referendumului de duminică, dedicat şi acestei teme, informează AFP.

Aproape două treimi din elveţieni (64%) s-au pronunţat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrivit estimărilor publicate de institutul de sondaje gfs.bern imediat după încheierea referendumului de duminică, dedicat şi acestei teme. Estimările publicate de institutul de sondaje gfs.bern par să confirme, fără surpriză, ceea ce au prezis toate sondajele preelectorale, care au arătat întotdeauna o largă majoritate în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, cărora li se opun în principal Partidul Popular Elveţian (SVP), cel mai mare partid din ţară, şi anumite grupuri religioase.

Respingând iniţiativa opozanţilor unui proiect lansat de guvernul federal, ţara alpină s-a alăturat marii majorităţi a ţărilor vest-europene.

Elveţia a depenalizat homosexualitatea în 1942, dar diverse autorităţi de poliţie municipale sau cantonale au ţinut registre ale homosexualilor - în unele cazuri până la începutul anilor 1990.

Cuplurile homosexuale puteau deja încheia un pact civil, dar noua lege permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte împreună un copil. Cuplurile de femei vor putea, de asemenea, să recurgă la donarea de spermă, una dintre cele mai controversate probleme.

Citește și: Premieră în Europa: A fost ales un nou Parlament, iar femeile dețin majoritatea

Opozanţii şi-au concentrat campania - marcată de afişe şocante - pe acest aspect, deplângând transformarea copilului în marfă şi apreciind că "căsătoria pentru toţi ucide tatăl". Unul dintre posterele lor arăta un bebeluş plângând, cu o etichetă de ureche rezervată de obicei animalelor şi cu întrebarea: "Bebeluşi la comandă?

În schimb, potrivit estimărilor institutului gfs.bern, alegătorii au respins duminică o a doua propunere înaintată la iniţiativa tinerilor din Partidului Socialist, denumită iniţiativa Robin Hood. Aceasta prevedea ca veniturile din capital - dobânzi, dividende, de exemplu - să fie impozitate cu o rată de 1,5 ori mai mare decât cea a veniturilor salariale.

Era prevăzută o scutire de la această taxă, de exemplu, a veniturilor de 100.000 de franci pe an, însă cele suplimentare urmau să fie utilizate pentru a reduce impozitarea veniturilor mici şi mijlocii sau pentru a finanţa prestaţii sociale precum creşe, subvenţii pentru asigurarea de sănătate sau formare profesională, subliniază site-ul susţinătorilor acestei propuneri.

Sondajele de opinie au arătat deja că iniţiativa este un eşec, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.