Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

New York Times a reangajat un jurnalist care l-a elogiat pe Hitler. Acum relatează despre războiul Israel-Hamas

abcnews.go.com
new york times

Un reporter al New York Times, care a fost criticat anul trecut pentru că l-a lăudat pe Adolf Hitler în mai multe postări pe Facebook, a fost reangajat pentru a acoperi războiul israeliano-palestinian, notează Sky News Australia.

Cineastul palestinian Soliman Hijjy l-a lăudat pe liderul nazist încă din 2018 într-o postare pe Facebook, când a distribuit o fotografie cu el însuși cu legendă că se află "într-o stare de armonie așa cum a fost Hitler în timpul Holocaustului", conform unei traduceri din limba arabă realizată de site-ul de supraveghere a presei pro-Israel HonestReporting.

În același an, Hijjy a fost angajat de Times ca jurnalist independent și a lucrat la o serie de "investigații vizuale" publicate de organizație până în 2021, inclusiv una despre un atac aerian israelian care a ucis 44 de persoane.

Postările din 2018 ale lui Hijjy - inclusiv o postare pe Facebook din 2012 în care a scris în arabă "Cât de mare ești, Hitler", alături de o imagine photoshopată a lui Hitler care pare că își face un selfie - au fost scoase la iveală anul trecut, când organizațiile pro-Israel au reclamat Times pentru că a angajat jurnaliști antisemiți ca liber profesioniști.

La momentul respectiv, Hijjy nu părea să mai lucreze pentru Times și, de atunci, și-a retras postările controversate pro-Hitler.

Reangajat în urmă cu două săptămâni

Cu toate acestea, Times l-a reangajat săptămâna trecută pe freelancerul antisemit.

Din 12 octombrie, semnătura lui Hijjy a apărut în publicație aproape în fiecare zi.

Hijjjy a scris un articol intitulat "La un spital din sudul Gazei, un generator de rezervă devine o linie de salvare critică", despre o unitate aflată la trei kilometri de spitalul Ahli Arab bombardat de o organizație teroristă palestiniană care a acuzat în mod fals Israelul pentru atac.

Un purtător de cuvânt al Times a apărat decizia publicației de a-l reangaja pe Hijjy.

"Am analizat postările problematice din social media ale domnului Hijjy atunci când au ieșit la iveală în 2022 și am luat o serie de măsuri pentru a ne asigura că a înțeles preocupările noastre și că ar putea respecta standardele noastre dacă ar dori să lucreze ca freelancer pentru noi în viitor", a declarat reprezentantul.

"Domnul Hijjy a urmat acești pași și a menținut standarde jurnalistice înalte. El a livrat o muncă importantă și imparțială cu un mare risc personal în Gaza în timpul acestui conflict".

The Times și-a atras disprețul criticilor media pentru că a publicat un titlu inițial despre explozia de la spital care arăta cu degetul spre statul evreu: "O lovitură israeliană ucide sute de persoane într-un spital, spun oficialii palestinieni".

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a criticat Times pentru decizia sa de a-l readuce pe Hijjy.

"The @nytimes tocmai a reangajat un NAZIST. Lăsați asta să se scufunde. Soliman Hijjy îl laudă pe Hitler, iar NYT l-a reangajat", a scris vineri Erdan pe Twitter.

Între timp, fotograful independent al Times, Hosam Salem, a fost, de asemenea, acuzat anul trecut că a împărtășit postări antisemite pe rețelele de socializare, deși a împărtășit în octombrie anul trecut că publicația a rupt legăturile cu el.

"După ani de zile în care am acoperit Fâșia Gaza în calitate de fotojurnalist independent pentru New York Times, am fost informat printr-un apel telefonic abrupt de către publicația americană că nu vor mai lucra cu mine în viitor", a împărtășit Salem pe X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, în octombrie 2022.

Salem a continuat să dea vina pe un articol al HonestReporting, care a indicat postările sale pro-Palestina de pe Facebook, ca motiv al concedierii sale.

Nu este clar de ce Times nu a făcut demersuri similare pentru a se distanța de Hijjy, ale cărui postări pro-Hitler au fost incluse în același articol al HonestReporting.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.