Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

New York-ul se pregătește să intre în noul an. Este metropola americană un oraș periculos, sau totul nu-i decât un simplu mit?

Foto: Mihnea Lazăr
new york

Peste doar 5 ore, metropola New York se pregătește să intre în noul an, iar pe străzile sale animate vor colinda atât localnici entuziaști, cât și turiști dornici să experimenteze magia Revelionului. Desigur, există o impresie răspândită că New Yorkul este un oraș periculos, însă ultimele statistici contrazic această percepeție alarmantă. Criminalitatea, în realitate, nu atinge cotele dramatice pe care mulți le presupun, arătând că orașul renumit pentru luminile sale strălucitoare și atmosfera vibrantă este, de fapt, mai sigur decât mitul urban ar putea sugera.

Infracțiunile violente din Manhattan și New York sunt mult sub nivelul record

Fostul președinte Donald Trump a afirmat în martie 2023 că violente din Manhattan au ajuns la niveluri record: "crimele au loc la un număr cum nimeni nu a mai văzut vreodată, chiar în Manhattan".

Aceste afirmații nu sunt nici pe departe adevărate. Nivelurile recente ale infracțiunilor violente din Manhattan, în general, și ale crimelor, în special, au scăzut mult față de nivelurile record de la începutul anilor 1990.

Orașul New York publică statisticile privind criminalitatea pe site-ul său, astfel încât adevărul este ușor de găsit. În 1990, când orașul a stabilit recordul istoric pentru numărul total de crime, au fost înregistrate 503 crime în Manhattan, care este unul dintre cele cinci cartiere ale orașului. În 2022, Manhattan a înregistrat 78 de crime - o scădere de aproximativ 84% față de 1990.

Manhattan este, de asemenea, mult sub nivelurile record pentru alte tipuri de infracțiuni. De exemplu, Manhattan a înregistrat 689 de violuri în 1990, față de aproximativ 350 de violuri în 2022 (o scădere de aproximativ 49%) și 26.907 jafuri în 1990, față de 4.167 de jafuri în 2022 (o scădere de aproximativ 85%).

Unii aliați ai lui Trump au afirmații potrivit cărora există o criminalitate record în întregul New York City. Aceste afirmații sunt, de asemenea, extrem de deplasate. De exemplu, New York City a înregistrat 2.262 de crime în 1990, față de 438 în 2022, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 81%.

Scăderile criminalității din Manhattan și din New York între 1990 și 2022 sunt și mai pronunțate pe cap de locuitor, deoarece populația a crescut în această perioadă. Manhattan avea aproximativ 1,60 milioane de locuitori în 2022, față de aproximativ 1,49 milioane în 1990, potrivit estimărilor Biroului de recensământ, în timp ce New York City avea aproximativ 8,34 milioane de locuitori în 2022, față de aproximativ 7,32 milioane în 1990, informează AP.

Orașul New York are o rată a crimelor mai mică decât multe alte orașe din SUA

Este complicat să comparăm nivelurile de criminalitate între orașe din mai multe motive, inclusiv din simplul fapt că limitele unui oraș - pentru a include sau exclude comunitățile suburbane liniștite - vor afecta cifrele.

Dar este clar că, în ceea ce privește crimele, orașul New York a rămas unul dintre cele mai sigure orașe mari din țară pe cap de locuitor , după cum a constatat o analiză a organizației conservatoare Wirepoints din Illinois. Rata crimelor din oraș este de aproximativ 5 crime la 100.000 de locuitori - a fost a treia cea mai mică dintre cele mai populate 10 orașe din țară, devansând Los Angeles, Chicago, Houston, Phoenix, Philadelphia, San Antonio și Dallas - și mai bună decât zeci de orașe din afara primelor 10 orașe de pe lista populației.

Lista orașelor americane cu rate de omor mai mari decât New York include: New Orleans, St. Louis, Baltimore, Detroit, Denver, Miami, Atlanta, Tampa, Tampa, Orlando, Jacksonville, Las Vegas, Buffalo, Indianapolis, Milwaukee, Washington DC, Kansas City, Oklahoma City, Tulsa, Memphis, Nashville, Charlotte, Pittsburgh, Minneapolis, St. Paul, Oakland, Sacramento, Sacramento, Albuquerque, Portland, Newark, Cleveland, Columbus și Toledo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.