Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici chinezii nu mai fac copii: În criză demografică, Beijingul vrea să interzică avorturile care nu sunt necesare medical

cdn.dnaindia.com
avort

Autorităţile chineze au cerut luni reducerea avorturilor care nu sunt ''necesare din punct de vedere medical'' în contextul în care China, cea mai populată ţară din lume, încearcă să relanseze natalitatea şi să încurajeze cuplurile să aibă mai mulţi copii, relatează AFP.

Guvernul a publicat noi directive privind sănătatea sexuală a femeilor, cerând ca profesioniştii din domeniul sănătăţii să ''promoveze controalele premaritale, evaluări ale stării de sănătate înainte de sarcină'' şi ''să reducă avorturile care nu sunt necesare din punct de vedere medical''.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la implementarea acestor directive.

Spre deosebire de o mare parte din restul Asiei, în China avortul este legal şi foarte accesibil. Dar, după decenii de politică a unui singur copil, pe fondul preferinţelor tradiţionale pentru bebeluşii băieţi, controale stricte vizează prevenirea avortului selectiv în funcţie de sex, care a dus la un dezechilibru între sexe.

Confruntată cu îngrijorări din ce în ce mai mari privind demografia, China a relaxat treptat măsurile din 2016, permiţând tuturor chinezilor să aibă un al doilea copil, dar fără să reuşească să relanseze rata natalităţii. La sfârşitul lunii mai, China a ridicat limita la trei copii per cuplu.

Cu trei săptămâni mai devreme, rezultatele ultimului recensământ decenal au dezvăluit o încetinire puternică a creşterii populaţiei chineze, care a ajuns la 1,411 miliarde de locuitori la sfârşitul anului 2020, cu o îmbătrânire mai rapidă decât se anticipa.

Comparativ cu recensământul anterior din 2010, populaţia s-a majorat cu 5,38% (sau 0,53% în medie pe an), cea mai scăzută creştere din anii '60.

Anul trecut, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, faţă de 14,65 milioane în 2019, când rata natalităţii era deja la cel mai scăzut nivel de la fondarea Chinei comuniste în 1940, informează Agerpres.ro.

Dar majoritatea tinerilor chinezi nu doresc să aibă trei copii, din cauza programului prelungit de muncă sau a transportului, a costurilor ridicate pentru locuinţe şi creşterea copiilor şi, de asemenea, pentru că, fiind adesea ei înşişi copii unici, trebuie să aibă grijă de părinţii lor vârstnici.

Deoarece rata fertilităţii a scăzut la 1,3 copii pe femeie aflată la vârsta fertilă, cu mult sub pragul de reînnoire a generaţiilor, regimul comunist a promis măsuri în educaţie şi sănătate pentru a încuraja familiile să aibă mai mulţi copii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.