Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nici lui Vladimir Putin nu i-ar fi zis așa: Barack Obama îl desființează pe Donald Trump

Preşedintele american Barack Obama l-a atacat vineri pe Donald Trump, singurul candidat la Casa Albă al unui Partid Republican intrat în haos după ce a eşuat în blocarea ascensiunii miliardarului, comentează AFP.

Preşedinţia SUA 'nu este un divertisment. Nu este nici o emisiune de telerealitate', a lansat Obama în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: România are cel mai falsificat document de călătorie din Europa

Înainte de a se lansa în campanie, miliardarul de 69 de ani - care a făcut avere în domeniul imobiliar - era cunoscut publicului larg mai ales ca animator-vedetă al emisiunii de telerealitate The Apprentice, pentru imobilele şi cazinourile pe care le deţine şi pentru divorţurile sale.

"Traversăm momente dificile şi preşedinţia este într-adevăr o funcţie serioasă', a subliniat Obama, care conduce executivul american de 7 ani şi care nu uită niciodată să amintească cât de nepregătit pentru funcţia prezidenţială este omul de afaceri republican.

Citește și: Ce i-a făcut o fetiță de 2 ani lui Barack Obama / FOTO

Puţine persoane îl considerau pe Donald Trump un candidat serios când şi-a lansat campania în iunie anul trecut pentru a înfrunta alţi 16 pretendenţi conservatori.

Dar după victoria sa în Indiana marţi şi după retragerea principalului său rival Ted Cruz, învestitura Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie pare asigurată celui care nu a ocupat niciodată o funcţie electivă.

Citește și: Cele mai tari perle ale magistraților: Ei sunt cei care condamnă românii la închisoare

Această candidatură divizează şi mai mult un partid zdruncinat deja de controversatele sale declaraţii despre imigraţie, musulmani, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, NATO şi programul nuclear.

Însuşi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, a declarat joi că 'nu este încă pregătit' să-l susţină.

Citește și: NASA oferă date cutremurătoare despre sfârșitul Pământului / VIDEO

Donald Trump s-a declarat vineri 'surprins' de cuvintele lui Paul Ryan. El îl va întâlni totuşi săptămâna viitoare, împreună cu preşedintele partidului Reince Priebus, pentru a încerca să-şi atragă de partea lui aparatul de partid care îl detestă.

Priebus anunţase marţi că Trump va fi probabil candidatul partidului şi lansase un apel la 'unitatea' formaţiunii sale politice.

Citește și: Iată cum scapi de sforăit: Câteva metode pentru un somn mai bun

Partidul Republican pare să se confrunte de acum înainte cu o reală criză existenţială. "Este sigur că există o dezbatere în cadrul Partidului Republican despre cine sunt ei şi ce reprezintă', a estimat Barack Obama.

Preşedintele democrat a evocat o veritabilă "cvadratură a cercului' pentru adversarii săi republicani, subliniind că - dimpotrivă - candidaţii democraţi Hillary Clinton şi Bernie Sanders au multe puncte comune.

Citește și: Acesta e cel mai scump bilet de avion: Vezi cât costă și pe ce rută e

Adresându-li-se republicanilor care ezită să-l susţină pe Trump, Barack Obama le-a cerut să examineze detaliat trecutul magnatului imobiliar: 'El are un bilanţ lung care trebuie privit îndeaproape şi este important pentru noi să fie luate în serios declaraţiile pe care le-a rostit în trecut', a spus Obama.

Ca un semn al confuziei din cadrul republicanilor, senatorul şi candidatul înfrânt în alegerile primare Lindsay Graham a afirmat vineri că 'nu poate vota' pentru Trump, nici pentru probabila rivală democrată a acestuia, Hillary Clinton.

Citește și: Ca la olteni: Și-a prins nevasta cu amantul în mașină și s-au luat la bătaie în fața judecătoriei / VIDEO

'Nu cred ca el să fie un conservator republican fiabil sau care să arate judecata şi temperamentul necesare unui comandant şef', a estimat senatorul statului Carolina de Sud.

Un alt mare perdant al alegerilor primare, fiu şi frate de preşedinţi, Jeb Bush i-a dezavuat şi el pe Hillary Clinton şi pe Donald Trump, afirmând pe Facebook că miliardarul nu are 'umilinţa' şi nici 'temperamentul şi forţa de caracter' necesare pentru a fi preşedinte.

Citește și: Imaginile durerii! Mircea Rednic si Ionel Danciulescu, transfigurati de durere pe holurile spitalului! Au lovit cu pumnii in pereti de nervi cand au auzit ca Ekeng a decedat!

Bush şi Graham au afirmat că îşi vor concentra forţele pentru menţinerea unei majorităţi republicane în cele două camere ale Congresului.

Lindsay Graham nu se va duce la Convenţia de învestitură a partidului său în iulie, care va fi boicotată şi de liderul contestatarilor lui Trump şi ex-candidat republican la Casa Albă în 2012, Mitt Romney, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cartofii sunt cel mai bun scut împotriva cancerului la stomac

În afara adversarilor din propria tabără, unii dintre susţinătorii săi ar putea de asemenea să-i pună probleme. În februarie, Trump refuzase să-şi exprime dezacordul faţă de un fost conducător al Ku Klux Klan, David Duke, care l-a sprijinit oficial.David Duke a salutat miercuri posibilitatea ca Donald Trump să poată deveni candidatul republican pentru Casa Albă, afirmând că el "i-a învins pe toţi candidaţii evreilor care controlează" SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.