Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicio dovadă că Obama a pus sub ascultare Trump Tower (oficial)

hillary, obama, trump

Ministerul american al Justiţiei a confirmat sâmbătă că nu dispune de nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor preşedintelui Donald Trump potrivit cărora predecesorul său, Barack Obama, a pus sub ascultare Trump Tower în timpul campaniei prezidenţiale, scrie AFP. "FBI şi NSD (National Security Division) au confirmat că nu au nicio probă referitoare la înregistrările pe care le-a descris în mesajele pe Twitter la 4 martie 2017", a anunţat ministerul în răspuns la o solicitare în domeniul libertăţii de informare, depusă de un organism de control guvernamental.

NSD este un departament din cadrul Ministerului Justiţiei. FBI respinsese deja afirmaţiile prezidenţiale, făcute atunci când polemica se intensifica privind presupusele legături dintre echipa lui Donald Trump şi Rusia. Într-un mesaj pe Twitter la 4 martie, Donald Trump l-a acuzat pe Barack Obama că a pus sub ascultare telefoanele de la Trump Tower, cartierul general al campaniei sale electorale, făcând o paralelă cu urmărirea militanţilor şi simpatizanţilor comunişti din SUA în anii 1950.

"Cum a putut coborî atât de jos preşedintele Obama pentru a pune sub ascultare telefoanele mele în timpul procesului sfânt al alegerilor. Este Nixon/Watergate", a adăugat Trump pe Twitter. El s-a referit la scandalul Watergate, de spionaj politic, care a dus în 1974 la demisia lui Richard Nixon, pe atunci preşedinte al ţării. Câteva zile mai târziu, Donald Trump şi-a reluat acuzaţiile în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu cancelarul german, Angela Merkel.

Fostul purtător de cuvânt al preşedintelui, Sean Spicer, a susţinut aceste acuzaţii, citând informaţii difuzate de canalul Fox News potrivit cărora agenţia britanică de spionaj GCHQ a efectuat ascultările la cererea lui Barack Obama. Amiralul Mike Rogers, directorul NSA - agenţia americană de interceptare a comunicaţiilor -, a respins ferm aceste informaţii în cursul unei audieri în Congres. Reacţionând la acest anunţ, Austin Evers, directorul executiv al American Oversight - un ONG de control al administraţiei de la Washington -, a declarat: "FBI şi Ministerul Justiţiei sunt acum alături de fostul director (al FBI) Comey şi confirmă în scris că preşedintele Trump a minţit când a afirmat pe Twitter că fostul preşedinte Obama l-a 'pus sub ascultare' la Trump Tower".

"Acest document judiciar confirmă că propriul Minister al Justiţiei al preşedintelui Trump nu crede în credibilitatea sa în legătură cu un element cheie al anchetei privind Rusia",a adăugat el. Agenţiile americane de informaţii au afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat ordinul de a desfăşura acţiuni pentru a-i dăuna lui Hillary Clinton şi a creşte şansele lui Donald Trump la prezidenţiale, conform Agerpres.

Vladimir Putin şi ceilalţi responsabili ruşi neagă constant şi categoric orice implicare a Rusiei în campania electorală americană din 2016. Kremlinul a confirmat miercuri că, în ianuarie 2016, a primit un e-mail de la un consilier al lui Donald Trump în legătură cu un proiect imobiliar în Moscova, dar a precizat că nu a răspuns la mesajul respectiv, în timp ce preşedintele american a negat în campanie că ar avea interese economice în Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.