Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicio legătură între sistemul antirachetă S-400 rusesc şi securitatea SUA, afirmă Erdogan

s-400 rachete

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat sâmbătă, ca răspuns la o avertizare din partea Pentagonului, că achiziţionarea de către Turcia a sistemelor antirachetă ruseşti S-400 nu are "nicio legătură" cu securitatea Statelor Unite, relatează AFP preluată de Agerpres.

Pentagonul a avertizat vineri Turcia că riscă "consecinţe grave" dacă va cumpăra bateriile ruseşti S-400 aşa cum intenţionează.

Comanda pentru dispozitivul de apărare antiaeriană rusesc, pe care Ankara a adresat-o Moscovei şi care urmează să fie livrată în vară, reprezintă unul din din principalele puncte de dezacord dintre Turcia şi Statele Unite, ambele membre ale NATO.

"Dacă Turcia va achiziţiona sistemele S-400, vor exista consecinţe grave în ceea ce priveşte relaţiile noastre, relaţiile noastre militare", a atras atenţia vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, Charles Summers.

"Nu vor mai putea avea acces la avioanele americane de luptă multirol F-35 şi la bateriile Patriot", a subliniat purtătorul de cuvânt.

În decembrie, Washingtonul a aprobat vânzarea către Turcia a sistemului său antirachetă Patriot pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, decizie ce a vizat descurajarea autorităţilor de la Ankara de a cumpăra sistemul rival rusesc.

Statele Unite insistă că acesta din urmă este incompatibil cu echipamentele utilizate de aliaţii NATO, parteneri ai Turciei, şi îndeamnă Ankara să abandoneze achiziţionarea sistemului rusesc.

Miercuri însă preşedintele turc a exclus din nou posibilitatea anulării comenzii adresate Rusiei.

"Toată lumea ştie foarte bine că această afacere nu are absolut nicio legătură cu NATO, nici cu programul F-35 şi securitatea Statelor Unite", a dat el asigurări sâmbătă într-un discurs la Diyarbakir (sud-estul Turciei).

"Problema nu se referă la sistemul S-400", ci la faptul că Turcia "ar putea acţiona din proprie iniţiativă" în Siria, a insistat Erdogan în discursul său televizat.

Marţi, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a estimat că dacă Turcia va cumpăra S-400, "nu vom putea permite ca F-35 să zboare (... ) cu un sistem antirachetă rus".

Washington a livrat Turciei în iunie 2018 primele avioane F-35, care însă rămân în SUA în perioada de pregătire a piloţilor turci, proces ce poate dura unu până la doi ani, potrivit Pentagonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.