Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, despre digitalizarea României: 'Avem o fereastră de oportunitate'

Ciuca

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că România are „decalaje” în comparație cu restul statelor UE la capitolul digitalizare, dar există „o fereastră de oportunitate”.

„Este o șansă pentru viitoarele generații, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societății și care trebuie să aibă continuitate pe termen lung. Avem o fereastră de oportunitate. Dacă în pandemie ne-am dat seama de oportunitatea soluțiilor digitale, conflictul din Ucraina ne-a semnalat importanța strategică a securității cibernetice, iar acum avem instrumentele și fondurile necesare pentru România digitală pe patru dimensiuni cheie, pe care și evenimentul de astăzi le va aborda: servicii publice digitale, competențe digitale, digitalizarea sectorului privat românesc și conectivitatea prin rețele de mare vitează. Aceste priorități strategice se reflectă în marile proiecte de transformare digitală pe care Guvernul le are în lucru”, a spus premierul.

În PNRR, doar în componenta 7 privind „Transformarea digitală” sunt alocate 1,9 miliarde de euro - la care se adaugă și alte sume incluse în diverși piloni.

Printre proiectele cele mai de impact și cu cele mai mari alocări de fonduri sunt:

- cloud-ul guvernamental (561 mil euro),

- digitalizarea sistemului judiciar (alocare 162,31 mil. EUR),

- cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată (alocare 200 mil. EUR),

- transformarea digitală și adoptarea tehnologiei de automatizare a proceselor de lucru în administrația publică (alocare 21,90 mil. EUR),

- scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale (alocare 37 mil. EUR).

Trei direcții majore:

- Servicii publice digitale - cloud-ul guvernamental,  interoperabilitatea, evenimente de viata, hub de servicii pentru digitalizarea evenimentelor de viață, de la obținerea cazierului judiciar până la înmatricularea unui autovehicul.

- Formarea de competențe digitale - în parteneriat cu min Educației, mediul privat și societatea civilă; proiect prin care 100.000 de români, inclusiv seniori și cetățeni din comunitățile rurale, vor dobândi abilități digitale prin intermediul a peste 1000 de biblioteci, ce vor fi transformate în hub-uri digitale.

- Digitalizarea IMM-urilor. Sprijin din PNRR - 350 de milioane euro pentru a face afacerile românești mai digitalizate și deci mai competitive. E vorba de granturi de până la 100.000 euro pentru fiecare IMM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.