Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, discuții cu omologul portughez despre situația din Ucraina. Care este poziția oficialilor cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Inquam Photos / Octav Ganea
ciuca

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa, aflat în vizită oficială în România. Şeful Executivului a afirmat că în cadrul discuţiilor s-a abordat situaţia din Ucraina, analizând posibilitatea agravării situaţiei, în cazul în care forţele armate ruse vor continua ofensiva în regiunea Odesa.

Premierul a afirmat în cadrul declaraţiilor comune că a discutat cu premierul portughez despre sprijinul reciproc, în calitate de state membre ale NATO şi UE.

”Discuţiile s-au desfăşurat pe fundalul cooperării în vederea descurajării posturii de descurajare şi apărare aliată, pe Flancul de est al NATO”, a spus premierul român, arătând că i-a mulţumit premierului din Republica Portugheză pentru contribuţia cu subunităţi, în România, el adăugând că astăzi vor merge împreună la Caracal, pentru a le mulţumi militarilor pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunea.

”Am mulţumit pentru asigurarea unui climat de continuitate a acestor relaţii bilaterale”, a spus premierul.

”Discuţiile noastre au abordat situaţia din Ucraina, este o preocupare pe care o împărtăţim împreună şi desigur am discutat situaţia concretă, la zil, şi perspectivele evoluţiei, analizând posibilitatea agravării situaţiei, în cazul în care forţele armate ruse vor continua ofensiva în regiunea Odesa din Ucraina”, a spus el.

Premierul a mai arătat că s-a discutat despre sprijinul umanitar acordat Ucrainei şi măsurile luate în ansamblul Uniunii Europene, pentru a putea sprijin Ucraina, dar şi Republica Moldova şi Georgia.

Nicolae Ciucă a spus că România şi-a manifestat sprijinul pentru politica uşilor deschise în cadrul Alianţei Nord Atlantice.

”Opţiunea de aderare Finlandei şi Suediei reprezintă un act de voinţă a fiecărei naţiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat ca cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv şi-a demonstrat unitatea şi consistenţa în acţiune şi decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre ale NATO. România susţine aceste demersuri”, a spus şeful Executivului.

La rândul lui, prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa a afirmat că a manifestat sprijinul pentru aderarea Finlandei şi Suediei.
”E o opţiune liberă a celor două state, două state care, cu siguranţă,contribuie la întătirea Alianţei Nord Atlantice. Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei şi Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întârită prin această aderare”, a spus Costa.

Prim-ministrul portughez va fi primit şi la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis şi va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Joi după-amiază, şeful Guvernului portughez va vizita, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ciucă, Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.