Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă: 'Este aproape imposibil ca România să fie atacată peste noapte'

Inquam Photos / Octav Ganea
armata Romania

Fost general și fost Șef al Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă a declarat duminică, la B1TV, că este extrem de improbabilă posibilitatea ca România să fie luată prin surprindere de un eventual atac, după ce Iranul a lansat aproximativ 300 de drone și rachete în direcția Israelului, conform News.ro.

Ciucă a precizat că, spre deosebire de Israel, România are deja trupe NATO pe teritoriul său şi nu ar trebui să aştepte sosirea acestora. „Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi-noapte când s-a creat o coaliţie ad-hoc. Dacă o coaliţie a reuşit să se mobilizeze şi să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membrua NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate”, a spus liderul PNL, întrebat în cât timp va interveni NATO, în România, în cazul unui eventual atac.

Ciucă a adăugat că România se bucură de o prezență masivă a trupelor NATO pe teritoriul său.

„Nu întâmplător, în momentul de faţă, pe teritoriul României avem trupe NATO, avem mijloace de răspundere, de Poliţie Aeriană, avem forţe terestre, avem mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie. Sunt planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri. Este foarte greu, nu se mai realizează surprinderea strategică. Să ne trezim dintr-o dată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de răspuns este aproape imposibil”, a explicat acesta.

Recent, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că în cazul unei invazii, ai nevoie să rezişti 45 – 60 de zile până vin ajutoarele de la NATO.

Armata obligatorie, un demers complicat

Întrebat despre serviciul militar obligatoriu, Ciucă a afirmat că acesta este greu de realizat în România.

”Sunt mai multe ţări care au readus în discuţie problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de-o parte discutăm de o armată profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce însemană partea procedurală construită pentru o armată profesionistă. Doar din punct de vedere logistic va fi complicat să revenim la o armată obligatorie. Ideea cu care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciu militar voluntar cred că este o idee foarte bună”, a subliniat Nicolae Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.