Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă, la ceremonia de Hanuca: Reafirm angajamentul ferm pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale

Inquam Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciuca

Comunitatea evreiască din România a contribuit în mod definitoriu la modernitatea şi prosperitatea ţării noastre, a afirmat joi premierul interimar, Nicolae Ciucă, el reiterând angajamentul ferm pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale, potrivit Agerpres.

"Comunitatea evreiască din România a contribuit în mod definitoriu la modernitatea şi prosperitatea ţării noastre, la independenţa şi unitatea naţională, precum şi la integrarea noastră în structurile europene şi nord-atlantice şi asumarea valorilor democratice. Această valoroasă contribuţie ne aminteşte cât este de important să apărăm în societatea de astăzi legăturile de solidaritate care fac posibilă convieţuirea armonioasă şi respectul faţă de celălalt. Istoria noastră şi cultura română ar fi fost mult mai sărace fără prezenţa vie şi contribuţia de substanţă a comunităţii evreieşti din România. (...) Statul român priveşte diversitatea etnică şi pluralismul religios drept un atu în construcţia binelui comun şi a democraţiei", a declarat Nicolae Ciucă, la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuca, de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

El a subliniat că Hanuca - Sărbătoarea Luminii are o semnificaţie specială şi a reafirmat cu acest prilej angajamentul României de a proteja drepturile minorităţilor naţionale şi, totodată, de a lupta constant împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei.

"Folosesc acest prilej pentru a reafirma angajamentul ferm al României pentru protejarea drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi ocrotirea patrimoniului spiritual şi cultural al minorităţilor etnice. Doresc să reiterez cu această ocazie puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor Holocaustului şi lupta constantă împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei. România a devenit un model de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemitismului. Fie ca aceste zile de sărbătoare, care poartă o semnificaţie spirituală deosebită, să deschidă calea pentru noi oportunităţi şi realizări, să vă aducă bucurii în case şi pace în suflet", a fost mesajul şefului interimar al Guvernului.

Nicolae Ciucă a arătat că România şi Statul Israel au relaţii diplomatice neîntrerupte de 72 de ani.

"Sărbătoarea Luminii este un adevărat motiv de bucurie. (...) Această sărbătoare semnifică victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului şi, ceea ce este cel mai important, ne obligă pe toţi să nu uităm istoria şi să ne-o reamintim mereu. (...) Anul acesta s-au împlinit 72 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel. România a fost unul dintre primele state ale Uniunii care au recunoscut Statul Israel şi este singurul stat din Europa Centrală şi de Est care a păstrat relaţii diplomatice neîntrerupte cu această ţară. România acordă o importanţă specială relaţiilor cu Statul Israel, aspect confirmat inclusiv prin vizitele efectuate în acest an în Israel de către preşedintele României şi prim-ministru. (...) Folosesc acest prilej pentru a reitera convingerea că relaţiile de prietenie şi colaborare între statele noastre vor cunoaşte o continuă şi fructuoasă dezvoltare politică, economică şi socială, având la bază valorile şi principiile democratice fundamentale, precum şi elementele patrimoniului cultural comun. (...) Împărtăşesc cu dumneavoastră bucuria evenimentului, dorindu-vă Sărbători fericite!", a transmis premierul interimar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.