Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Ciucă pune la punct Austria: 'Să înțeleagă că e nevoie de o soluție. Nu neaparat una tehnică, ci și o soluție politică!'

Nicolae Ciucă

Premierul României cere Austriei să înțeleagă că e nevoie de o soluție pentru adearrea României în spațiul Schengen.

„Înainte de a intra în agenda zilei, am să fac referire la subiectul cel mai fierbinte care are loc în acest moment când se desfăşoară la Bruxelles şedinţa Consiliului JAI. Acolo este dezbătută şi se negociază aderarea României la spaţiul Schengen. Faţă de comunicatul pe care l-am dat ieri nu a apărut niciun fel de modificare. Ne exprimăm în continuare încrederea că, aşa cum toate ţările europene, mai puţin Austria, au înţeles şi susţin aderarea pe merit a ţării noastre la Schengen, vom avea un vot în final. Vot care sperăm să fie unul pozitiv, iar în momentul în care vom avea finalizat acest Consiliu, sigur vom ieşi şi vom face comunicatul în concordanţă cu decizia care va fi luată la şedinţa Consiliului JAI”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de joi a Guvernului.

Premierul a adăugat că „este foarte important să înţelegem că România a făcut eforturi pentru a îndeplini toate cerinţele şi standardele aqui-ului Schengen”.

„Acest lucru a fost confirmat de facto de către comisiile de verificare în lunile octombrie şi noiembrie şi de celelate activităţi desfăşurate de ţara noastră pentru că susţinem ferm tot ceea ce înseamnă valori europene şi vom continua să susţinem şi să îndeplinim valorile europene. Faptul că în acest moment cu toţii recunoaştem că există o problemă legată de migraţie, trebuie totuşi ca împreună să găsim şi soluţii. Doar prezentarea problemei nu rezolvă situaţia. Ca atare, avem nevoie ca şi Austria să înţeleagă că este nevoie de o soluţie, nu neapărat una tehnică, pentru că este foarte clar că există disponibilitate pentru aceasta, ci şi o soluţie politică”, a mai spus Ciucă.

Vezi și: Scandal la JAI: Germania și Luxemburg se luptă pentru România și amenință Austria cu blocarea accesului Croației

Surse politice au declarat pentru News.ro că şi Belgia s-a alăturat Germaniei şi Luxemburgului şi e gata să blocheze Croaţia, dacă Austria nu acceptă o extindere Schengen şi cu România şi Bulgaria. Aceleaşi surse spun că ministrul austriac de interne a fost luat prin surprindere şi în mod evident nu se aştepta să fie contracarat de Germania.

Vezi și: Surse - Val de susținere pentru România, în ședința JAI: 'Nu trebuie să sufere românii pentru problemele Austriei cu proceduri învechite'

Touşi în declaraţii făcute zilele trecute, oficialii austrieci au criticat voalat Germania că nu mai are controale la frontieră şi lasă toată povara filtrării imigranţilor pe seama Austriei. „Aceasta este o problemă de securitate, nu putem să o ascundem sub preş, trebuie să vorbim despre ea. Din 2015 am avut această problemă şi am avut un control asupra graniţelor din Germania şi Austria. Acum am observat că autorităţile germane nu mai verifică graniţele, iar asta înseamnă că noi trebuie să verificăm graniţele şi cu Slovenia, şi cu Ungaria, deci chiar avem o problemă cu Schengenul, avem o problemă reală cu migraţia ilegală, dar asta nu este singura problemă care ne îngrijorează”, declara, chiar miercuri seară, cancelarul austriac Karl Nehammer, în conferinţa de presă comună cu liderul PPE, Manfred Weber.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.