Singurul Exit Poll din Romania disponibil online, 06.12.2020 21.00. Au mai rămas 1 zile 10 ore 2 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Nicolae Georgescu: Liberalii prinți, pensionarii… cerșetori! Cât se mai poate?

Facebook
nicolae georgescu

Social-democratul Nicolae Georgescu reacționează la declarațiile premierului Ludovic Orban despre imposibilitatea executivului de a majora pensiile. Georgescu susține că datele prezentate recent de Casa Națională de Pensii Publice spulberă argumentele ipocrite ale liberalilor de la Palatul Victoria și de la Banca Națională a României cu privire la veniturile pensionarilor din România.

„După ce Orban a transmis că majorarea pensiilor cu 40%, așa cum a propus și a votat Partidul Social Democrat, este greu de făcut și nu se va mai face, un funcționar de la BNR ne-a asigurat că pensionarii nu sunt persoanele cu cel mai mare risc de sărăcie din România, fiind cu 2,5% sub persoanele din categoria de vârstă de 16-64 de ani supuse unui risc major de sărăcie. Pentru domnul în cauză nu contează faptul că riscul de sărăcie în rândul vârstnicilor este de 20%! Contează să aibă dânșii ce cheltui fără a descuraja perpetuarea sărăciei.

Ce mă interesează pe mine că riscul de sărăcie al vârstnicilor din România este al optulea din Europa, după Bulgaria, Croația, Malta și Cipru, dacă aproximativ 1 milion de pensionari trăiesc în sărăcie extremă, fiind beneficiari de indemnizații sociale de câteva sute de lei? Cum poate supravețui un bătrân singur cu o asemenea pensie mizerabilă când prețurile au explodat în ultimele luni? Cât ne veți mai ține lecții despre acest sistem de perpetuare a sărăciei în rândul populației de dragul investițiilor care nu mai au loc?

Am impozitat pensiile speciale, acum este firesc să le majorăm pe cele mici și foarte mici, cum am stabilit prin Lege. În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 260 de lei până în prezent. 803.857 erau pensionari din sistemul public şi 154.822 pensionari agricultori (beneficiari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor). În județul Argeș peste 22 de mii de pensionari sunt beneficiari ai indemnizației sociale pentru pensionari din sistemul public a căror valoare medie este de 264 de lei, iar un număr de 2.915 sunt pensionari agricultori cu o valoare medie de 178 lei. Majorarea pensiilor cu 40% le-ar fi adus o gură de oxigen, chiar dacă ar fi fost în continuare puțin pentru asigurarea minimului necesar pentru o viață decentă.

Însă Guvernul Orban și aliații lui preferă să interpreteze tot felul de scenarii apocaliptice, refuzând constant să identifice soluții bune pentru cetățeni. Vreau să știți că soluțiile sunt la îndemână. Le voi repeta până când drepturile pensionarilor vor fi respectate:

•Majorarea imediată a pensiilor cu 40% la pachet cu un set de măsuri de încurajare a lucrătorilor de vârstă mai înaintată să lucreze pe fracțiuni de normă, beneficiind de pensie parțială;

•Investiții în Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în vederea formării persoanelor de vârstă mai înaintată prin regândirea sistemelor de învățare, educare și formare pe tot parcursul vieții cu scopul de a rămâne cât mai mult timp activi pe piața muncii;

•Anularea tuturor prevederilor care permit pensionarea privilegiată a unor persoane la vârsta de 40 sau 45 de ani.

Dacă nu țin cont de ele și nu le implementează, atunci primul lucru pe care trebuie să-l facem este să dăm jos acest guvern incompetent!”, susține deputatul PSD de Argeș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.