Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolae Văcăroiu îi dă sfaturi lui Cioloş

Nicolae Vacaroiu

Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului este pentru situații deosebite, însă este o practică a ultimelor guverne care creează mari probleme și o inechitate în distribuirea acestor sume, a declarat, vineri, la Europa FM, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, care propune ca, în contextul în care se discută despre revizuirea Constituției, să se specifice într-un articol al acesteia pentru ce poate fi utilizat acest fond.

"Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului... este o practică din păcate a ultimelor 3-4 guverne, de fiecare dată sesizăm acest aspect, deoarece creează mari probleme și o inechitate în privința distribuirii acestor sume din fondul de rezervă. Fondul este aprobat de Parlament la anumită sumă de bani. Pe parcursul execuției, pe motivul că diferiți ordonatori de credite, ministere etc, nu își pun în aplicare toate programele, se mărește acest fond de rezervă și el ajunge de patru, cinci, zece ori mai mare decât cel aprobat de Parlament. Aceste sume sunt distribuite, la solicitări, la primării și peste tot. Ceea ce am acuzat noi este că acest fond de rezervă este un fond special care se utilizează în cazuri cu totul excepționale și trebuie să aibă în spate o justificare solidă", a explicat Nicolae Văcăroiu. Acesta a precizat că distribuirea fondurilor se face prin acte normative, motiv pentru care astfel de cazuri nu pot fi trimise spre cercetare penală, iar Curtea de Conturi nu poate face altceva decât să le sesizeze în raportul public pe care îl trimite Parlamentului.

"Nu putem să le trimitem la penal, pentru că în spatele lor sunt acte normative. Ele nu se fac prin dispoziția prim ministrului sau a unui ministru. Se dau hotărâri de distribuire în teritoriu. Există acte normative. Noi aplicăm legile, dar sesizăm aspectul, faptul că banii s-au dat prin hotărâri, s-au distribuit, spre exemplu, la consilii județene pentru drumuri, la primării etc, fără a avea în spate o solicitare bine fundamentată și justificată. Ori, fondul de rezerva este pentru situații deosebite. Guvernul mai are un fond, pentru situații extreme, pentru inundații, incendii, cutremure etc. Toate acestea suntem obligați să le prindem în raportul public și este sarcina Parlamentului, care este obligat să le analize.(...) Parlamentul este obligat să găsească soluții. Noi avem în raport și un capitol de recomandări în care spunem că trebuie pusă ordine în domeniul asta pentru că se întâmplă de prea mult timp și atunci, pentru că tot vorbim despre revizuirea Constituției, într-un articol putem spune pentru ce poate să fie utilizat fondul de rezervă la dispoziția Guvernului și în ce condiții și atunci stopăm acest fenomen care înseamnă de multe ori o utilizare neeficientă a surselor financiare ale statului', a precizat președintele Curții de Conturi.

Conform ultimului raport public al Curții de Conturi, Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a fost majorat în anul 2014 de aproximativ 15 ori. Astfel, dacă la începutul anului 2014, în Legea nr. 356/2013 a bugetului de stat pe anul 2014 a fost prevăzută suma de 161.269.000 lei, Fondul de rezervă a fost suplimentat până la finalul anului 2014, la suma de 2.340.670.000 lei (cu suma de 1.040.100.000 lei, prin cele două rectificări bugetare și cu suma de 1.139.301.000 lei, prin disponibilizarea unor credite bugetare în temeiul prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice). Totodată, raportul semnalează că, prin hotărârile de Guvern prin care au fost alocate sume de la Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului în anul 2014, pentru o mare parte din cheltuieli nu sunt îndeplinite condițiile de a fi încadrate în categoria urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar, așa cum prevede art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.