Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolas Sarkozy, vizat într-o plângere Anticor: e suspect de corupție

Vision for the G20: Nicolas Sarkozy, Klaus Schwab

Anticor a depus o plângere, la 7 aprilie, împotriva lui Nicolas Sarkozy, Claude Guéant şi omului de publicitate François de La Brosse, suspectând existenţa unui pact de corupţie în legătură cu atribuirea Cupei Lumii la Fotbal Qatarului, anunţă marţi această asociaţie anticorupţie, relatează AFP, informează News.ro.

Plângerea, dezvăluită de cotidianul Le Monde, îi vizează pe fostul şef de stat, pe fosta sa mână dreaptă Claude Guéant şi pe François de La Brosse, dar şi pe fostul premier al Qatarului Hamad Ben Jassem al-Thani, suspectaţi de trafic de influenţă, coruperea unui agent public străin, asociere de răufăcători, finanţare ilegală a capmaniei electorale şi tăinuirea acestui delict.

Pe ce se bazează

Anticor îşi susţine plângerea cu un articol al Mediapart, publicat în septembrie, care dezvăluie o colaborare cu titlu gratuit a lui François de La Brosse, prin societatea sa ZNZ Group, cu campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy în 2007, iar apoi în calitate de consilier în comunicare la Palatul Elysée.

În 2011, în contextul în care ZNZ întâmpina probleme financiare, de La Brosse - care estimează la 2,8 milioane de euro prestaţiile nefacturate - îi solicită banii fostului şef de stat, iar apoi lui Guéant.

Tot potrivit Mediapart, care citează un document din anchetă, ZNZ şi societatea din Qatar Q.Media au semnat un protocol al unui acord, în vara lui 2011, în vederea creării unui webteleviziuni, "Enjoy Qatar".

Q.Media, care aparţine ginerelui lui al-Thani, a plătit ZNZ 600.000 de euro.

Anticor evocă în această plângere, pe care AFP scrie că a consultat-o, şi alte facturi şi o particopaţiune a Q.Media în societatea franceză.

”Suntem, aici, în faţa unui pact de corupţie care să fi avut scopul propriu şi unic de a-i mulţumi lui François de La Brosse pentru serviciile sale sau în faţa realizării parţiale a unui pact corupător mai vast, care să fi fost încheiat în întregime între Nicolas Sarkozy şi Qatar?”, se întreabă asociaţia.

"Claude Guéant nu a făcut obiectul niciunei întrebări în acest subiect vechi, cu privire la care nu există nimic să i se reproşeze”, a declarat avocatul său, Philippe Bouchez El Ghozi.

Anticor cere ca aceste elemente să fie adăugate unei proceduri judiciare cu privire la condiţiile în care FIFA a atribuit Qatarului, la 2 decembrie 2010, organizarea Cupei Lumii la Fotbal care s-a desfăşurat toamna trecută în acest emirat. Anticor este parte civilă în acest dosar.

Dosarul, deschis în 2019

În acest dosar - deschis în 2019 -, anchetatorii caută să stabilească dacă desemnarea acestei ţări de la Golful Persic a dat naştere ”unui târg reciproc avantajos” încheiat la un dejun, la Palatul Elysée, la 23 noiembrie 2020, la care au luat parte Sarkozy, Michel Platini, atunci preşedintele UEFA, şi al-Thani, prinţul moştenitor al Qatarului, devenit între timp emir, în 2013.

”Este important ca Anticor să se sesizeze în acest dosar din cauza legăturilor pe care le poate avea cu atribuirea Cupei Lumii (la Fotbal) Qatarului, pe de o parte, dar şi din cauza unor posibile traficuri de influenţă şi fapte de corupţie care ar fi fost comise în mod direct în legătură cu o campanie prezidenţială”, declară un avocat al asociaţiei, Jean-Baptiste Soufron.

Avocatul lui Sarkozy, contactat de AFP, nu a răspuns imediat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.