Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicoleta Pauliuc: PSD sabotează alegerile prezidențiale

ziare.ro
Nicoleta Pauliuc

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc acuză Partidul Social Democrat (PSD) că sabotează intenționat alegerile prezidențiale de anul acesta, folosindu-se de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din mai pentru a întârzia pregătirea instituțiilor implicate în procesul electoral: “PSD prejudiciază grav procesul electoral din toamna acestui an, atât prin măsurile impuse în cadrul Comisiei de anchetă a alegerilor europarlamentare, cât și prin maniera de abordare care afectează timpul necesar unei pregătiri judicioase”.

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a participat marți, 10 septembrie, la ședința Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019, în cadrul căreia au fost audiați reprezentanții Institului Național de Statistică și ai Sistemului de Telecomunicații Speciale.

În opinia parlamentarului liberal, comisia constituită și votată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE anchetează posibilele încălcări ale prevederilor legale pe parcursul derulării procesului electoral, efectuate chiar de propriul guvern, blocând astfel pregătirea operatorilor care vor opera tabletele pe timpul următoarelor alegeri: “Lăsând deoparte absurdul situației în care o majoritate parlamentară a decis să ancheteze niște presupuse fraude din cadrul alegerilor organizate de propriul Executiv, asistăm la o serie de decizii care ridică mari semne de întrebare cu privire la intențiile reale ale PSD în ceea ce privește scopul înființării acestei comisii. În prezent, cele cca 19.000 de tablete utilizate la alegerile europarlamentare din acest an sunt sigilate ca urmare a măsurilor dispuse de Comisie și, prin urmare, inaccesibile reprezentaților Autorității Electorale Permanente (AEP) care au obligația instruirii operatorilor acestor dispozitive”.

Luând ca referință alegerile europarlamentare, când procesul de selecție și instruire a operatorilor a durat mai mult de trei luni, și presupunând că raportul comisiei va fi prezentat până la sfârșitul lunii septembrie, rezultă că Autoritatea Electorală Permanentă va avea mai puțin de jumătate din timpul alocat în primăvară pentru pregătirea alegerilor. “În condițiile în care, la alegerile europarlamentare, procesul de selecție și instruire s-a întins pe durata a 94 de zile, doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în cel mai fericit caz, după tergiversarea finalizării raportului Comisiei de anchetă până spre finalul lunii septembrie, membrii AEP vor avea la dispoziție cca 40 de zile pentru implementarea procesului de instruire. Dacă adăugăm și faptul că, până la această dată, nu au fost achiziționate cele 4.000 de tablete necesare votului din diaspora, avem deja conturat tabloul unei organizări defectuoase programate”, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.

În afara anchetării propriului guvern de către parlamentarii PSD, parlamentarul liberal a mai evidențiat și faptul că deja Executivul a validat printr-o hotărâre folosirea aceluiași soft, care acum este supus verificărilor, pentru alegerile prezidențiale din noiembrie: “Nu în ultimul rând, pentru a înțelege pe deplin abordarea aparent incoerentă și contradictorie a PSD, trebuie amintită strania decizie a Guvernului Dăncilă care a emis în 27 august a.c. - înainte de aflarea verdictului Comisiei de anchetă - HG 631 care stabilește la art. 5, alin. 1 că la alegerile prezidențiale din luna noiembrie vor fi folosite același soft și aceeași infrastructură utilizate în alegerile pe care le suspectează de fraudă și le anchetează”.

La final, senatorul liberal Nicoleta Pauliuc a tras un semnal de alarmă legat de suspiciunea că PSD întârzie cu intenție pregătirea alegerilor prezidențiale pentru a putea contesta ulterior buna desfășurare și rezultatul acestora: “Toate aceste acțiuni, puse în contextul practicilor antidemocratice demonstrate de-a lungul anilor de PSD, atrag suspiciunea rezonabilă cu privire la un potențial proces de sabotare a procesului electoral pentru alegerile prezidențiale de la finalul acestui an, astfel încât să creeze spațiul de manevră necesar unor eventuale acuzații de fraudă și contestare a rezultatului alegerilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.