Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan: Coaliția de guvernare dă undă verde mafiei imobiliare să distrugă clădirile de patrimoniu

nicusor dan

Comisia juridică din Camera Deputaților a avizat astăzi pozitiv propunerea legislativă prin care se dezincriminează intervențiile fără autorizație asupra monumentelor istorice, în cazul unor lucrări mari de infrastructură sau pentru foraje geologice și petroliere, deși Guvernul, Ordinul Arhitecților din România și Comisiile de cultură, industrii și agricultură dăduseră aviz negativ acestui proiect.

Proiectul de lege inițiat de un grup de parlamentari PSD, printre care se află și Florin Iordache, dă practic undă verde mafiei imobiliare să distrugă monumentele istorice, deoarece transformă toate infracțiunile prevăzute în aceste cazuri în simple contravenții.

”Consider nejustificată graba cu care deputații din Comisia juridică au avizat favorabil acest proiect, refuzând să-i asculte pe reprezentanții Ordinului Arhitecților veniți la lucrări cu argumente solide. De asemenea, e greu de înțeles cum reprezentanții PSD și ALDE din Comisia juridică și din Comisia de administrație, care au avizat favorabil acest proiect cu efecte importante pe termen lung, au altă viziune decât Guvernul PSD-ALDE sau colegii lor din Comisiile de cultură, agricultură și industrii. E o schizofrenie politică pe care o putem înțelege doar prin presiunile puternice făcute în favoarea acestor modificări de către mafia imobiliară”, a declarat deputatul de București Nicușor Dan.

În opinia lui Nicușor Dan „era nevoie de o dezbatere largă, cu toate comisiile, cu specialiștii din domeniu, pentru a ajunge la cea mai bună variantă. Legea, în forma actuală, poate avea interpretări abuzive, dar soluția nu e dezincriminarea în bloc. În Parlament se discută deja o nouă lege a construcțiilor, unde am reușit să găsim un echilibru, și cred că trebuia continuat pe acest drum„.

De aceste modificări vor beneficia cei care au distrus monumente istorice, dar și funcționari din primării și primari care au încălcat legea cu bună știință.

„Unul dintre beneficiari este chiar primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care, potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, a demolat ilegal fosta Şcoală 80 şi a construit, tot ilegal, actualul sediu al Primăriei Sectorului 3. După adoptarea de către Parlament a acestor modificări, Robert Negoiţă plăteşte câteva mii de lei amendă contravenţională şi scapă, iar distrugerea monumentelor continuă“, susține Nicuşor Dan.

Asociația Salvați Bucureștiul a depus peste 20 de plângeri penale pe tipul acesta de infracțiuni care au dus în timp la distrugerea unor clădiri de patrimoniu din Capitală.

Modificările la Legea 50 vor intra la vot în plenul Camerei Deputaților, cameră decizională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.