Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicu Popescu, la întâlnirea cu mai mulți miniștri pentru Afaceri Europene: Șansa Moldovei este aderarea la UE

Ministerul de Externe si al Integrării Europene al Republicii Moldova
Nicu Popescu

Singura șansă ca Republicii Moldova să-și păstreze independența, integritatea teritorială și să devină parte a lumii libere este aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu un grup de miniștri și secretari de stat pentru Afaceri Europene. Potrivit lui, obiectivul Chișinăului este clar: pregătirea Republicii Moldova pentru negocierile de aderare la UE, conform deschide.md.

Nicu Popescu vede ca singura șansă a Moldovei aderarea la UE

”Această vizită vine și în contextul în care se află țara noastră, în legătură cu războiul din Ucraina. Această presiune a avut un impact negativ enorm asupra țării noastre. Acest război și efectele negative ale războiului ne-au convins că trebuie să ducem Republica Moldova în lumea liberă. Cea mai bună și sigură modalitate de a asigura pacea, democrația, securitatea și libertatea țării noastre este prin integrarea continuă și fermă în spațiul european. În acest proces, o demonstrează și vizita de astăzi, nu suntem singuri și mizăm constant de sprijinul partenerilor noștri” a declarat Popescu.

Moldova pregătește împreună cu UE desfășurarea unei misiuni civile de consiliere și de securitate comună

Ministrul de Externe a vorbit despre crizele pe care le-a gestionat R. Moldova în ultimul an, printre care criza refugiaților, cea energetică sau atacurile hibride, care au loc și în prezent.

”Obiectivele noastre sunt clare, pregătirea R. Moldova pentru negocierile de aderare la UE, dar și lansarea unor noi măsuri, inițiative și acțiuni care ancorează mai ferm ca niciodată țara noastră în spațiul european. Pregătim împreună cu UE desfășurarea unei misiuni civile de consiliere și de securitate comună. Continuăm lucrul nostru cu parteneri europeni în interacțiunea noastră pe linia facilității europene pentru pace. Evident, pregătim și organizarea summit-ului comunității politice europene care, mai mult ca niciodată, va semnala solidaritatea statelor europene cu Republica Moldova, sprijinul pentru aspirațiile noastre, dar și pentru eforturile noastre comune de a asigura pacea pentru cetățenii noștri” a mai notat Popescu.

Oficialul le-a mulțumit grupului venit în vizită în R. Moldova pentru asigurările de sprijin și pentru următorii ani care vor duce R. Moldova în UE, datorită atașamentului ferm al Chișinăului pentru valorile libertății.

Ministrul Afacerilor Europene din Suedia, Jessika Roswall, susține suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei

Din partea grupului de femei miniștri și secretari de stat pentru Afaceri Europene a vorbit ministrul Afacerilor Europene din Suedia, Jessika Roswall, care a evocat discuțiile productive avute astăzi.

”Noi ne bucurăm de legături profunde și rămânem angajați pentru extinderea în continuare a cooperării. Suportul UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei rămâne neschimbat. Noi ne dăm seama de dificultățile cu care vă confruntați și vă asigur că subiectele respective, care țin de sprijinul Moldovei, vor rămâne în agenda UE. De asemenea, vreau să zic că sunt mulțumită că UE a reușit să coopereze cu Moldova în domeniul securității. Astăzi am discutat și un subiect ce ține de reziliența economică. Un an în urmă, Moldova a luat o decizie istorică pentru a depune cerere la aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru este foarte important atunci când este vorba de democrație și de prosperitatea țării și a regiunii. Vreau să zic că noi salutăm aspirațiile voastre în acest sens. Vedem că Moldova rămâne angajată pentru a îndeplini criteriile menționate de comisiile europene cu referire la cererea de aderare” a declarat Roswall.

Un grup de femei miniștri și secretari de stat pentru Afaceri Externe din Austria, Bulgaria, Franța, Germania, Liechtenstein, Lituania, România și Suedia efectuează astăzi o vizită la Chișinău. Acestea s-au văzut deja cu președintele Maia Sandu și urmează să mai aibă întrevederi cu premierul Dorin Recean și cu reprezentanți ai Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.