Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Niculae Bădălău dezvăluie o situație CRITICĂ: Riscăm FALIMENTUL! Oamenii sunt disperați

Inquam Photos / Octav Ganea
niculae badalau

Senatorul PSD, Niculae Bădălău, arată că administrațiile locale au plătit bani pentru a combate pandemia de coronavirus, cu promisiunea de la Guvern că ulterior aceștia vor fi ramburați. Bădălău susține că Executivul se face acum să plouă, iar în zona administrației locale oamenii sunt disperați.

Citește și: RĂSTURNARE de situație: Administrația Spitalelor București arată numărul real al bolvanilor de coronavirus

”Îi cer Guvernului Orban să îşi facă datoria pentru toţi locuitorii acestei ţări, să le dea înapoi autorităţilor locale banii promişi, să guverneze, nu să mimeze! Cer Guvernului să găsească rapid soluţii pentru plata salariilor celor din sistemul de protecţie socială, din toată ţara, şi să nu mai arunce în cârca primăriilor sau consiliilor judeţene toate responsabilităţile, doar pentru că Executivul nu vrea sau habar nu are cum să conducă România!
Guvernul trebuie să le dea autorităţilor locale banii promişi, altfel le bagă în faliment!

La debutul pandemiei de coronavirus, Guvernul Orban le-a impus autorităţilor locale şi judeţene să aloce bani pentru sistemul sanitar şi pentru cel de protecţie socială, cu promisiunea fermă că le va returna aceste fonduri.
Ca de altfel în toată ţara, şi la Giurgiu, atât Consiliul Judeţean, cât şi primăriile au alocat sume importante pentru spitale, pentru angajaţii din sistemul de protecţie socială care, ştim, au fost nevoiţi să rămână izolaţi la locul de muncă săptămâni bune.

Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Consiliul Judeţean a alocat circa 65 de miliarde de lei vechi, bani redistribuiţi de la alte capitole şi a asigurat unitatea sanitară cu toate echipamentele de protecţie necesare, dezinfectanţi, dar şi cu aparatură medicală folosită în lupta împotriva COVID-19, precum Real-Time PCR, kituri şi aparate de testare pentru coronavirus, paturi cu ventilaţie pentru terapie intensivă, instalaţii de sterilizare a apei şi ventilatoare. De asemenea, tot Consiliul Judeţean a plătit cazarea şi transportul medicilor pentru ca aceştia să fie în siguranţă şi, astfel, să aibă cine să trateze pacienţii infectaţi.

Tot Consiliul Judeţean Giurgiu a suportat cheltuielile cu izolarea la serviciu a personalului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, cât şi cele privind asigurarea de echipamente de protecţie. Ce a făcut Guvernul pentru judeţul Giurgiu, în plină pandemie de coronavirus? A dat vreo 100 de măşti şi 10 cutii de medicamente Spitalului Judeţean şi cam atât.

Conducerea CJ Giurgiu a făcut nenumărate demersuri pentru a-şi recupera banii, însă, nici până la această oră, nu a primit nimic înapoi. Situaţia este foarte gravă. Şi nu doar la Giurgiu. Însă, la noi, mai ales angajaţii DGASPC Giurgiu au ajuns la limita răbdării, pentru că nu şi-au mai luat salariile de 2 luni.
Guvernul vrea să pună tot în cârca autorităţilor judeţene această problemă, deşi nici măcar ceea ce, conform legii, ar fi trebuit să dea de la bugetul naţional, nu a făcut-o. Mai exact, la începutul anului, Guvernul a alocat doar 50% din standardul de cost, în loc de 100%, cum prevede legea. Încă de atunci, conducerea CJ Giurgiu atrăgea atenţia că banii pentru salariile personalului DGASPC Giurgiu vor ajunge doar până în aprilie-mai, ceea ce s-a şi întâmplat.

Oamenii sunt disperaţi şi cel mai grav este că întreg Consiliul Judeţean, împreună cu toate subordonatele vor ajunge în aceeaşi situaţie, de luna viitoare. Niciodată, în ultimele 3 decenii, nu s-a mai întâmplat ca autorităţile publice să fie în pragul falimentului sau să rămână fără bani de salarii la jumătatea anului!

Problema este şi mai gravă la Giurgiu, întrucât Consiliul Judeţean nu are venituri proprii semnificative ca să poată măcar supravieţui, ca unităţile administrativ- teritoriale mari din ţară. Consiliul Judeţean Giurgiu depinde de sumele alocate de la Guvern.

Totuşi, situaţia de la Giurgiu, în ceea ce priveşte DGASPC, este şi în alte 20 de judeţe, cu preponderenţă conduse de social-democraţi. Nu se poate să condamni la sărăcie sute de mii, milioane de români, doar dintr-o ambiţie politică!
Îmi pun toată speranţa şi în colegii mei din Parlament, pentru a aproba amendamentele propuse la rectificarea bugetului naţional, ce prevăd alocarea banilor necesari către autorităţile locale, pentru a împiedica, astfel, intrarea lor în faliment.”, scrie Niculae Bădălău.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.