Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicuşor Dan, atenţionare privind legalitatea modificărilor Codului Administrativ

nicusor dan

Modificările Codului Administrativ trebuie să respecte preverile legislaţiei în vigoare. Asta susţine deputatul Nicuşor Dan, care a informat, printr-un comunicat de presă, care sunt amendamentele pe care le-a depus la Codul Administrativ.

"Un cod administrativ modern, care să ducă la dezvoltarea comunităților locale, trebuie să asigure o implicare reală, activă, atât a cetățenilor cât și a parlamentarilor, la nivelul administrației locale.

De asemenea, pentru o administrație funcțională e nevoie să profesionalizăm și instituția prefectului, prin încredințarea verificării legalității actelor administrative unui specialist, secretarul instituției prefectului, un înalt funcționar public care să rămână în funcție indiferent de culoarea politică a administrației centrale. Verificarea imparțială, cu profesionalism, a actelor administrative ar degreva și instanțele de judecată de numeroasele procese care sunt în prezent pe astfel de cauze.

În acest sens, am depus mai multe amendamente la Codul Administrativ, alături de cinci colegi parlamentari: SilviuDehelean – deputat USR, Stelian Cristian Ion – deputat USR, Cristian Seidler – deputatafiliat USR, Lucian StanciuViziteu – deputat USR și George Dirca – senator USR.

Un important set de amendamente vizează asigurarea unui echilibru la nivelul instituției prefectului. În acest sens am considerat utilă departajarea competențelor în cadrul acestei instituții.

Astfel, susținem că pentru funcția de verificare a legalității este important ca persoana responsabilă să fie cât mai independentă politic. Unu ldintre amendamente prevede că la nivelul instituției prefectului se înființează funcția de secretarul instituției prefectului, înalt funcționar public, responsabil cu verificarea legalității actelor administrației publice locale. Secretarul instituției prefectului se bucură de stabilitate în funcție, în ideea de a asigura echilibru și o bună verificare a legalității actelor administrative. (...) Tot în sprijinul implicării cetățenilor în procesul de decizie la nivelul administrației locale, am depus un amendament care prevede că ,,promovarea unui proiect de hotărâre se poate face de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin 0,5% din populaţia cu drept de vot înscrisă pe listele electorale permanente a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.,, În prezent e nevoie de semnăturile a cel puțin 5% din populația cu drept de vot înscrisă pe listele electorale, un procent mare, care descurajează orice demers cetățenesc.

Considerăm că aceste amendamente vor aduce un plus de normalitate, de modernitate și de transparență la nivelul administrației publice. Avem nevoie de un Cod administrativ modern, care să asigure atât echilibru, respectarea legalității la nivelul administrației locale, cât și o implicare mai activă a cetățenilor în deciziile consiliilor locale", transmite Nicuşor Dan.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.