Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dilema lui Nicușor Dan - Din partea cărui partid de dreapta va candida? Îl va susține toată Dreapta? Cine și-l dorește și cine nu prea (analiza)

Adevarul
Nicusor Dan

Nicușor Dan are parte din ce în ce mai puțină susținere politică, iar pentru un nou mandat pare să nu se mai bazeze pe partidele care în 2020 l-au ajutat să câștige. El ar vrea un nou mandat în fruntea Capitalei, avertizând că există riscul revenirii lui Firea la conducerea Primăriei Generale, dacă nu este susținut de forțele de dreapta. Însă partidele care în 2020 se aliau cu el, acum nu mai vor să audă de susținerea sa, cel puțin deocamdată. Lucrurile se pot schimba radical în anul electoral 2024 însă...

Întrebat despre relația cu Nicușor Dan și posibila susținere pentru un nou mandat, președintele USR, Cătălin Drulă, a precizat că formațiunea sa se mai gândește: „Deocamdată suntem într-o coaliţie care a propus acest primar, dar nu este o susţinere necondiţionată (...) Suntem la doi ani de mandat, ne-am dori ca lucrurile să se mişte mult mai bine în Bucureşti. Încă mai avem nişte rezerve de răbdare dar trebuie să evaluăm foarte serios dacă este performanţa la care ne-am aşteptat”, a afirmat Cătălin Drulă la Profit TV.

Relațiile cu USR au ajuns aproape de îngheț după ce primarul general i-a retras viceprimarului USR, Horia Tomescu, atribuțiile pe zona de spitale.

La PNL situația e mai diferită. Nimeni nu își dă seama clar în acest moment dacă Nicușor Dan este un atuu sau o piatră de moară.

„Decizia de susținere sau nu a lui Nicușor Dan e prematură, iar ea trebuie să fie făcută în urma unei evaluări a organizației PNL București”, precizează surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

În prezent, liberalii testează în sondaje mai mulți oameni din partid, însă nu sunt convinși dacă vor arunca în luptă sau nu unul din primii clasați. Ciprian Ciucu este văzut ca o variantă bună, fiind cel mai bine plasat în sondaje, dar nu plecarea sa de la Sectorul 6 e văzută cu șanse minime. Ciucu este printre cei mai activi primari și e văzut ca învingător la pas în 2024 la el în sector.

„Șansele lui Nicușor Dan să mai fie candidatul nostru sunt foarte mici. A și făcut greșeala că s-a lăsat înconjurat de oamenii lui Ludovic Orban, pentru că nu oamenii aceia îl ajută pe primar la voturi, ci noi”, precizează surse liberale pentru Adevărul.

Rămâne cu Forța Dreptei

Primarul general și-a adus alături de el mai mulți oameni din anturajul lui Ludovic Orban, care fie sunt încă în PNL, cum este cazul lui Tănase Stamule, fie sunt apropiați ai lui Antonel Tănase, fostul secretar general al Guvernului în mandatul Orban, acum plecat la Forța Dreptei.

O ultimă formațiune care rămâne în relații bune cu Nicușor Dan e PMP, din rândul cărora au fost unii membri angajați la instituțiile din siajul primăriei, cum e cazul lui Ștefan Florescu, fost candidat la Sectorul 6.

Singurii care și l-ar dori fără prea multe comentarii pe Nicușor Dan sunt oamenii lui Ludovic Orban de la Forța Națională. Calculul e destul de simplu – partidul e mic și are nevoie de tracțiune – iese sau nu iese din nou primar general al Capitalei, Nicușor Dan tot mai obține un ”scor bunicel” și deci procente valoroase pentru un partid care altfel nu sare de 2 la sută în nici un sondaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.