Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan S-A RĂZGÂNDIT: acceptă demolarea bisericilor?/ UPDATE: Patriarhia Romana vine cu precizări - Nu se demolează nimic

biserica 1

O situație extrem de ciudată, care amintește de neagra perioadă de până în 1989, când ateismul era la putere, este pe cale să se petreacă zilele acestea în Sectorul 5 al Capitalei, unde surse din primărie susțin că ar urma să se decidă demolarea unei biserici, fapt fără precedent de la Nicolae Ceaușescu încoace.

UPDATE: Precizările Patriarhiei Române - Nu se dărâmă nimic

Hristos a înviat!

În urma apariției în spațiul public a unor informații total eronate referitoare la presupusa demolare a unei biserici din București, demolare asociată malițios și abuziv cu persoana primarului general al capitalei, domnul Nicușor Dan, vă rog să primiți următoarea necesară precizare a Arhiepiscopiei Bucureștilor:

Din ansamblul Parohiei Bărbătescu Vechi, cu sediul în str. Bărbătescu Vechi, nr. 1, Sector 5, București, face parte, pe lângă noua biserică, și cea veche, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae.

Această biserică datează  din anul 1820 și se află într-o stare foarte avansată de degradare.

În urma unei expertize tehnice, s-a constatat că zidurile bisericii prezintă crăpături și fisuri la nivelul pereților și turlelor, iar din tavan s-au desprins numeroase bucăți, siguranța credincioșilor care ar intra în acest lăcaș de cult fiind pusă grav în pericol.

În urma definitivării acestei expertize, Arhiepiscopia Bucureștilor a hotărât ca biserica să fie închisă și toate slujbele religioase să se săvârșească la demisolul noii biserici.

În prezent se caută o soluție privind modelarea ansamblului parohial, astfel încât cele două biserici să poată fi unite, iar cea veche să fie pusă în valoare și redeschisă spațiului liturgic prin încorporarea în noul ansamblu.

În acest sens, a fost depusă o cerere pentru eliberarea unui Certificat de Urbanism în vederea modificării proiectului de construcție a noii bisericii și încorporarea bisericii vechi în structura acesteia.

 

Până în prezent, NU a fost demarat niciun proiect care să aibă ca obiect demolarea bisericii vechi, ci se caută doar cea mai bună soluție prin care aceasta să fie repusă în valoare și să fie din nou deschisă serviciului liturgic.

Vasile Bănescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane

 

Știre inițiala:

Povestea a început cu 12 ani în urmă, când, în ianuarie 2011, Consiliul General a aprobat un Plan Urbanistic Zobal, ce prevedea reconstruirea bisericii "Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi“, datată 1820, pe același amplasament, dar extins. Între timp, vechiul lăcaș de cult nu a mai fost dărâmat, întrucat noul edificiu s-a ridicat alături, în aceeași curte. Totuși, se pare că interese necunoscute țin să prăbușească această clădire de cult, în ciuda vechimii și a faptului că enoriașii pot încă participa la serviciul religios în interiorul său. Unele voci susțin că argumentul ar fi legat de siguranță, deși nu ar exista o expertiză în acest sens. Și chiar dacă s-ar efectua și s-ar constata slăbiciuni de structură, există soluții tehnice de consolidare.

Iar aici începe discuția interesantă, legată de actualul edil al Capitalei. Nicușor Dan, din calitatea sa de ONG-ist la acea vreme, critica aspru orice demolare a clădirilor de patrimoniu, dând chiar exemple similare, de vandalizare a unor monumente: „A doua zi am trecut eu pe acolo şi am văzut alţi oameni pe acoperiş”, povestea preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Fapt de neînțeles este conduita lui Nicușor Dan în așteptarea unui deznodământ dur cu privire la un edificiu construit acum peste 2 secole. Pe lângă valoarea simbolică religioasă, vechimea este un alt criteriu de protejare a clădirilor. Mai mult, cunoscătorii știu că lupta primarului general, cu PUZ-urile de sector și nu numai, s-a dat în ultimii mulți ani "la baionetă". Acesta a declarat recent chiar că singura motivație pentru a obține un nou mandat o constituie dorința de a se bate cu dezvoltatorii imobiliari, care ar periclita patrimoniul Bucureștiului. Or, tocmai când e vorba de o asemenea miză - sau poate tocmai de aceea - edilul preferă să se uite în partea cealaltă.

Și mai stranie este metoda procedurală prin care vechea biserică ar urma demolată, cel mai probabil pe baza unei autorizații emise de Primăria Sectorului 5, în ciuda revoltei credincioșilor din zonă. Surse administrative susțin că, pentru a evita protestele spontane ale enoriașilor, subiectul este ținut extrem de discret, în așteptarea unui aviz de la Ministerul Culturii.

Or, presa a relatat despre sutele de procese intentate de diverse asociații din ecosistemul de ONG-uri al lui Nicușor Dan, prin care acestea încercau blocarea diferitelor proiecte pentru mult mai puțin. De această dată, când vorbim despre o biserică ridicată la 1820, un edificiu încărcat de istorie și memorie spirituală, edilul nu pare deloc interesat de subiect. Situația este cu atât mai gravă dacă ne gândim la sacrificarea clerului și a lăcașurilor de cult în vremea lui Nicolae Ceaușescu, rămas proverbial pentru ușurința cu care "dădea din mână", ordonând demolarea bisericilor. Mai mult, alianța politică din spatele lui Nicușor Dan este formată, cu excepția USR, din PNL, PMP și Forța Dreptei, cu lideri care declamă zgomotos afilierea la credința creștină și valorile tradiționale. De aici și mai greu de înțeles atitudinea liderului acestora, actualul primar general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.