Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicușor Dan vrea să facă bani și cu morții

Inquam Photos / George Calin
nicusor dan usr Inquam Photos

Tarifele anuale pentru întreţinerea unui loc în cimitir sau a unei nişe la crematoriu ar urma să fie majorate, conform unui proiect care ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri a Consiliului General al Capitalei.

Potrivit acestuia, se modifică următoarele taxe:

- tariful anual pentru întreţinerea unui loc de 3 mp în cimitire: categoria I - 200 lei; categoriile a II-a şi a III-a - 90 de lei; categoria a IV-a - 40 de lei;

- tariful anual pentru întreţinerea unei nişe la crematoriu - 30 de lei;

- tariful pentru acces cu mijloace auto şi utilaje pentru executarea lucrărilor funerare, acces auto vizitatori: autoturisme - 6 lei/oră; mijloace de transport sub 5 tone - 12 lei/oră; utilaje - 12 lei/oră.

Potrivit referatului de aprobare, în baza regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat de CGMB în 2003, pentru asigurarea curăţeniei, a întreţinerii spaţiilor verzi, a pazei şi a utilităţilor în cimitirele municipalităţii a fost stabilit un tarif anual, care urma să fie reactualizat în funcţie de rata inflaţiei.

"Întrucât tarifele practicate în prezent asigură mai puţin de 50% din cheltuielile totale necesare asigurării întreţinerii cimitirelor şi crematoriilor, dar ţinând cont totuşi şi de caracterul social al activităţii desfăşurate în cimitirele şi crematoriile municipalităţii, se propune o actualizare a valorii acestor tarife de întreţinere, potrivit propunerii din Nota de Fundamentare nr. 1586/07.02.2022 înaintată de Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane", se explică în document.

Conform notei de fundamentare, tarifele nu au mai fost corectate în funcţie de rata inflaţiei din anul 2019, când în baza HCGMB nr. 382/2019 au fost stabilite următoarele valori: categoria I (Cimitirul Bellu) - 132 lei/3 mp; categoria a II-a şi a III-a (cimitirele Bucureştii Noi, Colentina, Dămăroaia, Ghencea, Iancu Nou, Izvorul Nou, Metalurgiei, Sfânta Vineri, Tudor Vladimirescu) - 60 lei/3 mp; categoria a IV-a (cimitirele Berceni II, Domneşti, Pantelimon II, Străuleşti II, Vest) - 24 lei/3 mp; tariful pentru întreţinere anuală a unei nişe la crematorii - 25 lei.

În 2020, activităţile necesare întreţinerii cimitirelor au totalizat 22,6 milioane lei, în contextul în care încasările din taxe de întreţinere anuală au reprezentat 9,2 milioane lei. În 2021, activităţile şi utilităţile au avut o valoare de 19 milioane lei, iar încasările din taxe de întreţinere anuală au ajuns la 10,8 milioane lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.