Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nikki Haley, candidată pentru Casa Albă, cere din nou teste de competenţă mintală liderilor americani în vârstă

theweek.com
Nikki Haley

Fosta ambasadoare SUA la ONU din perioada Trump, Nikki Haley, în prezent candidată republicană la preşedinţia SUA, a cerut din nou "teste de competenţă mintală" pentru liderii americani în vârstă, după ce Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senatul american, a avut iarăşi zilele acestea un moment în care s-a blocat şi s-a pierdut în timp ce susţinea o conferinţă de presă, relatează BBC, citat de news.ro.

"Senatul este cel mai privilegiat azil de bătrâni din ţară", a declarat pentru Fox News Nikki Haley, care are 51 de ani.

Mitch McConnell, în vârstă de 81 de ani, a privit în gol mai mult de 30 de secunde când a fost întrebat săptămâna aceasta dacă va candida pentru realegerea sa în Senat. El avusese un lapsus similar şi în iulie în timpul unor declaraţii de presă.

McConnell îi conduce pe republicanii din Senat din 2006 şi şi-a construit o reputaţie de tactician politic ferm, care ştie să ţină în frâu rândurile partidului său.

Membrii grupului condus de senatorul din Kentucky nu au pus la îndoială în mod public capacitatea sa de a conduce, deşi au opţiunea de a convoca o reuniune pentru a discuta această chestiune atunci când Senatul se va întoarce din vacanţă, săptămâna viitoare.

Nikki Haley, fost ambasador al ONU şi guvernator al Carolinei de Sud, este cel mai important republican care a vorbit public despre îngrijorările legate de sănătatea lui McConnell. Ea a declarat vineri pentru Fox News: "Vreau să spun că Mitch McConnell a făcut nişte lucruri minunate şi merită credit. Dar trebuie să ştii când trebuie să pleci", a punctat ea.

Nikki Haley şi-a concentrat campania prezidenţială pe argumentul că America are nevoie de o nouă generaţie de lideri, în condiţiile în care vârsta medie a membrilor Senatului american este de 65 de ani.

"Cred că avem nevoie de teste de competenţă mintală pentru oricine are peste 75 de ani, nu m-ar deranja dacă s-ar face chiar de la 50 de ani", a spus ea. "Este trist", a adăugat fosta ambasadoare. "Nimeni nu ar trebui să se simtă bine văzând asta, aşa cum nu ar trebui să ne simţim bine văzând-o pe Dianne Feinstein (senator democrat de California în vârstă de 90 de ani), aşa cum nu ar trebui să ne simţim bine văzând multe din ceea ce se întâmplă sau văzând declinul lui Joe Biden", a mai spus Haley.

În timpul evenimentului de presă de miercuri din Covington, Kentucky, Mitch McConnell nu a putut răspunde direct la întrebări, care a trebuit să-i fie repetate de către mermbrii staff-ului său. În martie, senatorul a suferit o comoţie cerebrală după ce a căzut la un eveniment.

Brian Monahan, medicul curant al Congresului american, a declarat joi că a vorbit cu Mitch McConnell şi cu echipa sa de neurologie. "Ameţeala ocazională nu este neobişnuită în timpul recuperării după o contuzie şi poate să apară, de asemenea, ca urmare a deshidratării", a afirmat medicul, considerând că senatorul îşi poate continua activitatea.

La rândul său, deputata republicană Marjorie Taylor Greene a scris joi într-o postare pe reţelele sociale că McConnell "nu este apt pentru funcţie".

"Problemele grave de sănătate legate de îmbătrânire şi/sau incompetenţa în materie de sănătate mintală a liderilor naţiunii noastre TREBUIE să fie abordate", a spus Taylor Greene, care are 49 de ani, menţionând, de asemenea, vârsta preşedintelui american Biden - 80 de ani.

La rândul său, congresmanul democrat Dean Phillips a cerut pe reţelele sociale limitarea mandatelor pentru membrii Congresului şi ai Curţii Supreme.

Preşedintele Joe Biden a declarat joi că nu îşi face griji că Mitch McConnell nu ar fi apt să îşi facă treaba. "Este un prieten", a declarat Joe Biden reporterilor din Washington, "şi am vorbit cu el astăzi. Şi, ştiţi, la telefon a fost cel de altădată", a afirmat democratul.

Şi vârsta înaintată a preşedintelui Joe Biden a ridicat semne de întrebare, mai ales în legătură cu oportunitatea de a mai candida pentru un al doilea mandat. În iunie, preşedintele s-a împiedicat de un sac de nisip pe o scenă. Are, de asemenea, un mers destul de nesigur şi este predispus la derapaje verbale. El s-ar putea confrunta în alegerile de anul viitor cu fostul preşedinte Donald Trump, şi el în vârstă de 77 de ani, cel mai bătrân dintre candidaţii Partidului Republican. Sondajele Reuters arată că mulţi americani cred că niciunul nu ar trebui să mai candideze, tocmai din cauza vârstei. Trump conduce însă detaşat în cursa internă a Partidului Republican pentru obţinerea nominalizării la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.